НОВИНИ

Преди изборите в Италия: Блокът около Берлускони на път към властта

Три дни преди изборите в Италия, "Движение 5 звезди" вече изпрати списъка с имената на бъдещите си министри на президента Серджо Матарела. Според проучванията досега популистката партия има най-голяма подкрепа - 28 процента, но те не са достатъчни, за да управлява сама. С най-големи шансове да спечели парламентарно мнозинство е дясноцентритската коалиция около Силвио Берлускони. За първи път партньорите в нея се явиха заедно пред медиите.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:29, 01.03.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Лидерите на коалицията около Берлускони - Джорджа Мелони, Матео Салвини и Рафаеле Фито демострираха единство пред журналистите.

Силвио Берлускони, лидер на партия "Форца Италия": "Дълбоко се надяваме да спечелим мнозинство и да дадем на тази страна дясно правителство, от каквото тя се нуждае".

Новият избирателен закон в Италия не дава никакво преимущество на заелата първо място партия или коалиция. Победителят ще се нуждае от поне 40 процента, но засега никой не имал такъв резултат в проучванията - най-близко е блокът около Берлускони с 38 на сто.

Неговият съюзник Матео Салвини от Северната лига печели гласове с лозунга си "Италианците на първо място", но основната фигура в коалицията безспорно е политикът милиардер, въпреки съпътстващите го скандали. Хора, на които Берлускони може да е дядо, се раздават в предизборната кампания на "Форца Италия".

Пиерпаоло Касони, доброволец в кампанията на "Форца Италия": "Дори и да е стар, Берлускони е млад за мен. Когато говори го чувствам като приятел".

В една друга класация обаче, води бившият премиер Матео Ренци. Бившият кмет на Флоренция има 3 милиона и 300 000 последователи в мрежата Туитър. Далеч зад него са Матео Салвини с 600 000 души, Луиджи ди Майо от "Движение 5 звезди" с 290 000 и накрая Силвио Берлускони с едва 26 000.

Залогът на тези избори е голям. Външният дълг на Италия е 131.5 процента от брутния вътрешен продукт,най-големият в еврозоната след гръцкия. Освен от икономически проблеми, страната е притисната и от мигрантската криза. Засега главните кандидати изключват следизборни сделки в германски стил, но изглежда, че такива ще се наложат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Сопот потомци на опълченци разказват спомени за предците си
В Сопот потомци на опълченци разказват спомени за предците си
Френски пътешественик попадна в снежен капан край Варна
Френски пътешественик попадна в снежен капан край Варна