НОВИНИ

Предизборни обещания и икономически реалности

Гости в предаването "Още от деня" бяха бившият социален министър, председател на УС на Балкански институт по труда и социалната политика Иван Нейков и Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН.

bnt avatar logo
от Татяна Кръстева
19:16, 16.02.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

В обещанията на политическите сили не се вижда експертиза, каза Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика. Той изрази недоумение как се обещава средна работна заплата. Средната работна заплата е резултативна величина и няма влияние върху нея. Това се разминава с всяка експертиза, отбеляза Нейков.

Той посочи, че проблемът е в липсата на квалифицирана работна ръка. По думите му в средния управленски етаж на предприятията все по-често се появяват чужди граждани. Затова са ниски минималната и средната работна заплата. Според Иван Нейков висока работна заплата означава висока квалификация.

Според икономиста проф. Гарабед Минасян икономиката ни трудно може да се стимулира при условие, че инвестициите "бягат". Българският капитал не иска да инвестира в страната и въпросът е защо?

Проф. Минасян е категоричен, че плоският данък е неблагоприятен за икономиката. Той трябва да бъде прогресивно нарастващ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече малки магазини затварят заради конкуренцията на големите вериги
Все повече малки магазини затварят заради конкуренцията на големите вериги
Арестувани са двама чужденци по подозрение в убийство в Шипочане
Арестувани са двама чужденци по подозрение в убийство в Шипочане