НОВИНИ

Преговорите за Брекзит навлязоха в трета фаза

Преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз продължават тази седмица. Преговарящият от страна на Брюксел Мишел Барние настоя Лондон да представи ясни позиции по всички въпроси, британският му колега Дейвид Дейвис отвърна с призив да се прояви гъвкавост и въображение. Обединеното кралство трябва да напусне Евросъюза до 2019, но засега преговорите не са отбелязали значителен напредък.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:20, 28.08.2017
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Барние срещу Дейвис - трети рунд. Досега двамата се срещаха по четири дни всеки месец, но Барние изрази готовност за по-интензивни преговори, за да има по-бърз напредък.

Мишел Барние, главен преговарящ от ЕС за Брекзит: Притеснен съм, ако трябва да съм честен. Времето лети, аз прочетох много внимателно документите на британското правителство. Много внимателно. Но се нуждаем от британските позиции по всички отделни въпроси, това е необходимо, ако искаме да постигнем значителен напредък.
Дейвид Дейвис, преговарящ от страна на Великобритания за Брекзит: За нас тази седмица е за да дискутираме по всички въпроси, всички въпроси. Да заковем точките, по които имаме съгласие. Да отсеем онези, по които нямаме, и да вървим напред по всички въпроси. Но за това ще са необходими гъвкавост и въображение от двете страни.

За Брюксел и Барние важните теми са три: правата на европейските граждани в Обединеното кралство, границата със Северна Ирландия и финансовите задължения на Лондон към общността. Без осезаем напредък по тези въпроси, всички останали папки остават затворени - казват в Брюксел. В същото време Лондон бърза да договори други сфери - митническия съюз и търговията. Премиерът Тереза Мей обяви, че страната ще излезе и от единния пазар, и от митническия съюз. Но ако това се случи без временно споразумение, последиците за икономиката на Острова ще са катастрофални.

Въпросът за 500-километровата граница между Ирландия и Северна Ирландия също е ключов. Ако Великобритания напусне съюза, това ще е единствената сухопътна граница между Евросъюза и Обединеното кралство. В момента през нея свободно преминават по 30 000 души на ден. Премахването на граничните пунктове беше важна точка в Споразумението от Разпети петък от 1998 година, сложило край на конфликта, продължил три десетилетия. Великобритания обяви позицията си, че и в бъдеще там няма да има митнически и паспортни проверки и ще се търси практическо решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частични местни избори за кмет на община Трън на 8 октомври
Частични местни избори за кмет на община Трън на 8 октомври
Уникален барелеф на Св. Георги край Елешница
Уникален барелеф на Св. Георги край Елешница