НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов на форум за Западните Балкани в Лондон

30 млрд. евро трябват за пълното изграждане на стратегическите за Балканския регион транспортни коридори 4, 8 и 10 и още 5 милиарда за дигиталната инфраструктура по тях. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Лондон на Инвестиционен форум за Западните Балкани, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие, в който участваха и всички премиери на държавите от региона.Премиерът Борисов лансира и идея АЕЦ "Белене" да се превърне в общ балкански проект с европейско финансиране.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:01, 26.02.2018
Чете се за: 01:52 мин.
По света

Очевидно бъдещето на Западните Балкани привлича все по голям интерес защото днешната среща се радва на голям брой участници. Това е трета поредна среща на върха в този формат след началото, положено през 2014 година, а основната цел е да се съберат лидерите от Западните Балкани с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за реализацията на стратегическите инфраструктурни проекти в региона.

;

Пред ръководството на ЕБВР и потенциалните инвеститори за Балканите, премиерът Бойко Борисов поръча на колегите си от Сърбия, Македония, Черна гора, Албания, Косово и Босна и Херцеговина до първи март, да са готови с всички проекти на територията на своите страни по трите транспортни коридора 4, 8 и 10 за са бъдат представени те пред председателя на Еврокомисията Юнкер, комисаря Хан и Федерика Могерини, които ще дойдат в София в края на Балканската си обиколка.

Бойко Борисов, министър-председател: Планът, който предлагаме, е изключително изгоден за всяка една от държавите. Когато има тези транспортни коридори, всяка една столица ще може да има достъп до нея с жп линия и магистрала и съответно интернет.
Сума Чакрабарти - председател на ЕБВР: Нашата банка винаги е била и остава и за в бъдеще ключов партньор на Еврокомисията за финансиране но инвестиции в Западните Балкани с цел по бързо интегриране на страните от региона.
;

Борисов показа на карта някои от готовите отсечки по тези транспортни коридори и обясни, че на срещата в София всеки от лидерите трябва да обяви кои точно части от тези проекти са вече са построени и колко точно финансиране е нужно за тяхното завършване. По думите на Борисов реалистично е те да бъдат изцяло завършени до 7-8 години, максимум 10 години със сумата от 35 млрд. евро и хибридно финансиране от собствените бюджети, ЕБВР, ЕИБ, световната банка и дори Китай.

Бойко Борисов, министър-председател: Максимално бързо да започваме да строим Хората ще ни повярват, като ни видят с булдозерите да почнем да изграждаме жп лини магистрали...

И Борисов и председателят на ЕБВР подчертаха важността на енергийната свързаност в страните от региона и възможностите за диверсификация на газовите доставки. Наред с хъба „Балкан
Борисов лансира днес и друга потенциална възможност за общи балкански действия в сферата на енергетиката изхождайки от наличните у нас два свободни ядрена реактора на площадката на АЕЦ „Белене“ и „отличната“ ни по думите му електропреносна система.

;
Бойко Борисов, министър-председател: Днес ми дойде идеята, че това би било за нашата АЕЦ "Белене" една прекрасно решение с еврофинансиране с акционери всички нас, така че можем да го проговорим и това.
;

Лидерите и на 6 те държави от региона засвидетелстваха пред ръководството на ЕБВР и инвеститорите готовността си за обща работа по всички проекти, а премиерът на Албания отново както и на срещата със световната банка в София в края на миналата нарече Борисов „Меркел“ на Балканите и го похвали за всички усилията на председателството ни в посока европерспективата на Западните Балкани.

От участниците от британското правителство пък бе категорично заявено, че кралството ще излезе от ЕС, но не и отпроектите за инвестиции на Западните Балкани. Това бе акцент и в разговора на Борисов с британския финансов министър.

;

В рамките на форума премиерът се срещна със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър, пред когото представи приоритетите на България за развитие на газовата инфраструктура и постигане на независимост по отношение на газовите доставки. Борисов акцентира върху изграждането на европейския хъб "Балкан" и неговото значение за България и за региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази година ще има спасители на всички неохраняеми плажове във Варненска област
Тази година ще има спасители на всички неохраняеми плажове във Варненска област
Вторник ще бъде неучебен ден за учениците във Варна
Вторник ще бъде неучебен ден за учениците във Варна