НОВИНИ

През юни се очаква да се коригират бюджетите на болниците

През юни се очаква да се коригират бюджетите на болниците, каза пред журналисти подуправителят на НЗОК Димитър Петров след среща между ръководството на НЗОК с представители на частни, общински, държавни болници, както и с ръководството на Българския лекарски съюз /БЛС/.

bnt avatar logo
от БТА
15:11, 10.05.2017
Чете се за: 00:41 мин.
Още
юни очаква коригират бюджетите болниците

Петров обясни, че от 1 април болниците работят с тримесечни бюджети и могат да ги изразходват заедно с още до 3 на сто в повече от предвиденото, като тази възможност е за всеки месец в тримесечието. По думите му, ако в първите два месеца тези три процента не бъдат изразходвани, през третия месец могат да се изразходват до 9 на сто.

Предстои и проверка по районните здравноосигурителни каси, чрез която ще се види къде и дали има излишък на средства. Ако се установи излишък, той ще бъде преразпределен в други каси, в които е установен недостиг, допълни той. За тази година месечно за болниците в бюджета на НЗОК са предвидени над 137 млн. лв.

Председателят на БЛС Венцислав Грозев каза, че въпросът за бюджетите на болниците отново ще бъде поставен пред ръководството на касата по време на следваща среща, тъй като има болници, в които и с използването на тези 3 процента в повече, средствата не са достатъчни.

Лекарският съюз ще поиска от новия състав на Надзорния съвет на НЗОК да реши как и откъде ще се осигурят средства за плащане на надлимитната дейност, извършена от болниците в периода април-ноември миналата година, която е близо 19 млн.лв., каза още Грозев. Нито един директор на болница не коментира темата за бюджетите пред журналисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев подписа укази, с които назначи секретари в своя екип
Президентът Румен Радев подписа укази, с които назначи секретари в своя екип
Арестуваният за убийството на 3-годишното детe в с. Слана бара остава в ареста
Арестуваният за убийството на 3-годишното детe в с. Слана бара остава в ареста