НОВИНИ

Президентът Румен Радев участва в Конференцията за климата в Катовице

Президентът Румен Радев е в полския град Катовице, където ще представи българската позиция в Конференцията за климатичните изменения на ООН. Участието на българския държавен глава в глобалния форум е по покана на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Полша Анджей Дуда.

Вера Александрова
от Вера Александрова
06:05, 03.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Една от основните цели на конференцията в Катовице е да се приемат правила за прилагане на Глобалното споразумение за климата от Париж 2015 г. То предвижда да се вземат мерки за задържане на глобалната средна температура под 2 градуса по Целзий, а по възможност и под 1,5 градуса в сравнение с прединдустриалните нива. Оказа се, че това е сериозно предизвикателство, заради трудната задача да се намери компромисният вариант между различните интереси.

Президентът Румен Радев вече обяви, че България подкрепя Споразумението от Париж, подписано преди три години, и споделя решението, че мерките за борба с климатичните промени са необходими и неотложни. Но тези мерки трябва да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености, без допълнително повишаване на изискванията, за което настояват някои държави.

;

Според него, трябва да се отчита също състоянието и перспективите за развитие на националните енергийни системи. Президентът Радев е категоричен, че България не може да допусне загуба на конкурентноспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора. Очаква се в Катовице да бъде повдигната и темата за преустановяване на добива на твърди горива в ЕС.

Румен Радев обяви, че в тази връзка е отказал да подкрепи изпратена до него декларация от Австрия, защото не отговаря на интересите на страната ни. Според държавния глава, България трябва да има ясна политика за съхраняване на работни места на миньорите, както и да се гарантира трудовата им заетост в по-далечна перспектива.

Министърът на екологията Нено Димов, който също е в българската делегация в Катовице, заяви, че страната ни защитава позицията за по-евтин ток, запазване на работните места и икономическо развие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пробив на крайнодясна партия в Андалусия
Пробив на крайнодясна партия в Андалусия
Благотворителен концерт в памет на убитата журналистка Виктория Маринова
Благотворителен концерт в памет на убитата журналистка Виктория Маринова