НОВИНИ

Природни бедствия поразиха части от Западна Европа и взеха жертви

На Иберийския полуостров бушуват горски пожари. 27 души загинаха в Португалия и още трима - в испанската област Галисия. Тропическата буря „Офелия“ връхлетя Ирландия, където млада жена стана жертва на паднало дърво.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:21, 16.10.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Тропическата буря „Офелия“ връхлетя Ирландия

Бурята „Офелия“ връхлетя южното крайбрежие на Ирландия. Някои пориви на ветровете достигаха скорост от близо 180 км/ч. Повалени са дървета и електрически стълбове. Десетки хиляди жилища са без електричество. Има опасност от наводнения. Хората са призовани да излизат навън само при крайна необходимост. „Офелия“ мина през Азорските острови в Атлантическия океан във вид на ураган. Макар да отслабна, медиите я сравняват с Голямата буря, връхлетяла британските острови с ураганни ветрове точно преди 30 години.

;

Горски пожари в Португалия

Пориви на бурята Офелия достигнаха и до Иберийския полуостров и допринесоха за разгарянето на горските пожари. Сто четиридесет и пет огнища бушуват в Централна и Северна Португалия. Там още се възстановяват от летните огнени бедствия. Над 3700 пожарникари се борят с пламъците. В един район е обявено извънредно положение, поискана е помощ от чужбина. Смята се, че някои пожари са запалени умишлено.

;

Пожари в испанската област Галисия

Подозрения за умишлени палежи има и в испанската област Галисия. Така е с повечето от около сто огнища, които горят в момента, твърдят властите. Вече има заподозрени. Присъдата за умишлен палеж е до 20 години затвор. Но като цяло огнените бедствия, характерни за летния сезон, се дължат на високите температури и сушата. Вече се говори и за връзка с климатичните промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надзорният съвет на НЗОК обсъжда бюджета ѝ за следващата година
Надзорният съвет на НЗОК обсъжда бюджета ѝ за следващата година
Образователна помощ за деца със специални потребности в Благоевград
Образователна помощ за деца със специални потребности в Благоевград