НОВИНИ

Македония - какво следва от победата на Заев на местните избори

„Времето на национализма приключва!“ - така македонският премиер Зоран Заев тегли днес чертата под вчерашния първи тур на местните избори - първите в Македония от над 10 години, които ВМРО-ДПМНЕ загуби. Това доведе до вълна от призиви Никола Груевски да подаде оставка от лидерския пост, за да може партията да се реформира.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:11, 16.10.2017
Чете се за: 01:25 мин.
По света

Социалдемократическият съюз на Македония спечели за първи път избори от 12 години. Лидерът му - премиерът Зоран Заев, води позитивна кампания, изтъквайки политиката си за евроатлантическа интеграция. И формацията му спечели 37 кметски места, включително Охрид, Струмица, Битоля, Дойран и Куманово. Победа обяви и кандидатът на СДСМ в Скопие Петре Шилегов. А ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски спечели на първия тур само 3 общини.

От албанските партии само Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети засега си осигурява кметове в две общини. В други две победиха независими кандидати.

На балотажа на 29 октомври остана да бъдат избрани още 35 кметове.

„Изборите показаха, че времето на национализма приключва“, заяви днес премиерът Заев и изрази надежда опозицията да се вслуша в гласа на народа и да изостави антибългарската реторика. С това мнение се съгласи в предаването „Денят започва“ дългогодишният кореспондент на БНТ в Македония Коста Филипов.

Коста Филипов, бивш кореспондент на БНТ в Скопие: Говориш против договора с България, говориш против България на предизборните митинги - губиш катастрофално.
;

Той обаче припомни и че предизборните нападки против България все пак не са патент на Груевски, защото ако е имало такива до вчера, те са идвали само от социалдемократите. А според дипломата Боби Бобев е било твърде възможно заради македонските избори да бъде отложено признаването на българското малцинство в Албания.

Боби Бобев, бивш посланик в Албания и Косово: Когато в четвъртък зацикли гласуването в албанския парламент, аз реших, че те умишлено ще го бутнат няколко дни назад, за да минат изборите в Македония. За да няма реакция. Бях сигурен, че така ще стане. Но се оказа, че албанските депутати доста храбро решиха и с едно огромно мнозинство гласуваха този закон.

Никола Груевски е под натиск от реформаторското крило в партията си да подаде оставка. Той сам го обеща при загуба на изборите. Но снощи отправи тежки обвинения към Заев за опорочаване на вота и даде да се разбере, че ще чака втория тур. Според Коста Филипов Заев ще използва укрепналите си позиции и ще предизвика предсрочни парламентарни избори напролет.

;
Коста Филипов, бивш кореспондент на БНТ в Скопие: Защото с това крехко мнозинство, при което зависи до голяма степен, ако не и напълно от партиите на албанците, реформите, които Македония трябва да направи, от които се нуждае като топъл хляб, не могат да бъдат направени.

Преди това предстоят няколко важни събития, отложени за след местните избори - ратификация на договора за добросъседство с България, гласуване на закона за езиците и преговорите с Гърция за името на Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Стоилов: Има нужда от солидност, достоверност и последователност в БСП
Янаки Стоилов: Има нужда от солидност, достоверност и последователност в БСП
Екипът на БНТ 2 в Русе отпразнува шестия си рожден ден
Екипът на БНТ 2 в Русе отпразнува шестия си рожден ден