НОВИНИ

ЕП присъди филмовата награда ЛУКС за 13-ти път

За 13 път евродепутатите присъдиха филмовата награда ЛУКС. Уникалната награда, определяна от Европарламента, подкрепя популяризирането на качественото европейско кино и провокира дебати по актуални теми. Наградата беше връчена по време на парламентарната сесия в Страсбург.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
17:07, 30.11.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Единствената парламентарна награда за кино отваря нови врати за европейските екранни истории. Филмите се представят във всички страни на Евросъюза.

Предразсъдъци, догми, корупция, киното на стария континент изважда на светло болезнените теми и провокира сериозни дебати.

"Господ съществува, името ѝ е Петруния" на македонската режисьорка Теона Митевска е победител в тазгодишната надпревара. Филмът, копродукция на пет държави, разравя догми и консервативни правила, които все още властват в Европа.

Лабина Митевска - актриса: Политиката и изкуството трябва да следват различни пътища. Но на финала всички ние се борим за по-добър свят. Има неща, които трябва да научим един от друг. Затова съм много щастлива, че 700 политици ще научат нещо от темите и проблемите, за които говорят тези три филма.

В почетната тройка на финалистите, които бяха представени в Европалмента, са и документалният „Нерешеният случай Хамаршьолд" на датския режисьор и журналист Мадс Брюгер, и „Кралството" на Родриго Сорогойен, копродукция на Испания и Франция.

Герардо Хереро, продуцент: Опитахме се да видим политиците като обикновени хора, защото те са такива. Много е важно те да са добре платени, за да не са корумпирани. Политициите представляват демокрацията, а тя е най-доброто за обществото.
Мадс Брюгер, режисьор: Търсенето на истината винаги е важно. Това е сърцевината на журналистиката, но и на киното.

В Дома на киното започнаха Филмовите дни ЛУКС, организирани от бюрото на Европарламента и София Филм Фест. В седем български града зрителите ще се срещнат с филмите финалисти за евроотличието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТАСС: В Арктика за първи път изпробват комплекса „Кинжал“
ТАСС: В Арктика за първи път изпробват комплекса „Кинжал“
Няколко хиляди екоактивисти блокираха въгледобивни мини в Германия
Няколко хиляди екоактивисти блокираха въгледобивни мини в Германия