НОВИНИ

Приятелите на Гого срещу насилието

В началото на това лято ни разтърси новината за убито дете в центъра на София посред бял ден. На 2 юни - деня на Ботев, докато сирените вият в чест на загиналите на свободата и независимостта на България, е постъпил сигнал за убито дете.Независимо от мъката си, обаче, приятели, които също са все още деца, имат ясна позиция срещу насилието. Как напомнят на обществото за случилото се и каква е борбата им срещу агресията в "Денят започва" разказват репортерът Ирина Шуликова.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
11:22, 22.10.2015
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

Преди почти половин година ненавършилият все още 16 години Георги Игнатов беше убит. Извършителят на престъплението все още е на свобода. Въпреки болката и трагедията си съученици и негови приятели инициираха рисуването на графит, с който да покажат, че те не одобряват насилието и са против агресията.


Павел - съученик и приятел на Гого: "Първоначалната идея беше да си направим тениски в негова чест и памет, което носи лично послания за всички от нас, но след това се роди идеята за този графит. Идеята на графита е да въздействаме върху обществото, така че те да станат съпричастни към цялата инициатива. Не искаме да оставим нещата така. Искаме хората да започнат да мислят по един по добър начин и нещата да се променят в по-добра посока"
Данаил: "Че и тях ги засяга всичко това! За да могат, когато минат от тук и го видят... да се пробуди нещо в тях - някаква светлина, която да ги накара да помагат на други хора и да станатсъпричастни към нашата инициатива. Това е цялата идея - да може в по-голям мащаб да бъдат достигнати нашите чувства, не само към личния кръг от хора, а и тези, които един вид не ги засяга - тези хора, които не са го познавали."


Децата смятат, че е напълно възможно извършителят да види графита, но споделят, че посланието не е насочено към него, а към цялото общество.

Симона: "Един живот не може да е добър или лош. Ние хората въздействаме върху всичко - ако правим добро, то ще се връща върху нас. Всеки има близки. Всеки иска към близките им да се отнасят с добро, да са живи и здрави, да не се случват такива ужасни неща. Нашата инициатива иска да въздейства върху обществото, върху общественото мислене - от най-младите до най-възрастните хора, не само на децата, които бяхме толкова близки с Геша, но за всички. Просто като минат оттук, когато погледнат графита, да разберат, че си добър човек и с добро ще се отнасят към теб."

Чрез светлината и обичта, които изразява графитът, децата дават сигнал за борбата си срещу насилието.



Симона: "Аз мога да кажа, че често виждаме насилие в училище между деца, но всъщност на тази възраст ние не разбираме от абсолютно нищо. Искам да се обърна към всички, които без да се усетят, влияят на това нещо, че на тази възраст психиката ни е лабилна и не трябва да го има това насилие в никакъв аспект - дори на шега."


Павел: "Видях как група от така наречените хулигани и ултраси на столични отбори нападат човек на спирка и когато го видях, аз просто избягах. Не знам какво се е случило с човека, но много се уплаших."


Данаил: "Чувал съм за много такива случки - и по телевизия, и от приятели, и от други хора, и съществува, има го в изобилие."



Тези истории са само част отпроблема с насилието сред децата. Пъзелът от мъка заради изгубените завинаги деца е огромен, но на едно от парченцата е Гого, който завинаги ще остане в сърцата на приятелите си. Написали са му стихотворение:


"Приятели имаш ли -цени ги, обичай ги!
Приятели до теб ли са - не ги пускай!
Приятел отнемат ли ти - тогава мрази!
Приятел отнемат ли ти - него го няма, но той с теб е!
С него си и ти!
Нечие дете, нечий другар, нечия любов - на всички болка в душата!
О, ти мръсен живот!
Спомени за смях, за сълзи...
Спомен не отлита - продължава в нас да лежи!
Вечно с него, всички ние - нивга сами!"

Павел: "Искам да призова всички граждани на София, които са минавали от тук и имат някаква информация за случката, да подадат сигнал, защото това нещо наистина не е нормално и човекът, който е извършил престъплението, трябва да бъде хванат, защото както и ние, така и нашите родители не можем да бъдем сигурни, когато се разхождаме из София"
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България подписа договора с Полша за модернизация на самолетите МиГ-29
България подписа договора с Полша за модернизация на самолетите МиГ-29
Ботев и Вазов няма да бъдат орязани от учебния план, увери просветният министър
Ботев и Вазов няма да бъдат орязани от учебния план, увери просветният министър