НОВИНИ

Изнасяно ли е оръжие от България към Сирия?

Районната прокуратура в Горна Оряховица проверява оръжейния завод „Аркус" в Лясковец. Поводът са публикации, че бунтовниците в сирийския град Алепо се сражават с оръжие, произведено в България.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова/Зорница Илиева
17:10, 29.12.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Преписката по случая е заведена още на 13-ти декември, съобщи за „По света и у нас" районният прокурор на Горна Оряховица Даниела Харитонова. Проверяват се редовността и параметрите на лиценза на дружеството за производство и търговия с оръжие, както и с кои държави и за какъв срок „Аркус" АД има право да търгува. Ще се събират данни и за евентуално престъпление по текста от НК за незаконен износ на оръжия.

Изпълнителният директор на „Аркус" АД инж. Банко Банков каза за БНТ по телефона, че дружеството няма търговски отношения със Сирия, проверката не притеснява ръководството на предприятието и на разследващите органи е оказано пълно съдействие. Инж. Банков, уточни, че няма информация как оръжие от България е попаднало на територията на Сирия, но очаква компетентните органи да намерят пълната информация по случая.

Йордан Ангелов, прокурор в Районна прокуратура Горна Оряховица: "Притежава ли дружеството съответния лиценз, който се изисква от специалния закон за извършване на тази дейност, притежава ли надлежните разрешения за извършване на експорт на стоки, свързани с отбраната и след като се получи тази информация от контролните органи - следва да ни посочат дали са установявали някакви извършвани нарушения в дейността на дружеството."

Заради празниците предприятието не работи, производственият процес ще се възобнови в началото на новата година.

От прокуратурата заявиха, че резултатите ще бъдат оповестени веднага след като проверката приключи. Ако се установят данни за извършено престъпление, ще бъде образувано досъдебно производство.

Военният министър в оставка Николай Ненчев каза пред БНТ, че не разполага с официална информация, но по случая ще бъде извършена пълна проверка. Ненчев участва в Междуведомствения съвет, който издава лицензите за търговия с оръжие и по думите му контролът е много сериозен.

Николай Ненчев, министър на отбраната в оставка: "Всички тези фирми минават през много сериозна проверка, включително през службите за сигурност, така че много внимателно се следи техният предмет на дейност, има и последващ контрол. Голяма част от фирмите имат право да изнасят във втори или трети страни. Оттам насетне те не носят отговорност, други служби имат отговорност да следят дали оръжието остава там или се изнася на друго място."

Според Ненчев в последните месеци се наблюдава засилен интерес от страна на български фирми да развиват подобна дейност. На заседание на Междуведомствения съвет са разглеждани по над 20 искания за издаване на лиценз за търговия със стоки, свързани с отбраната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима мигранти загинаха при катастрофа в Сърбия
Трима мигранти загинаха при катастрофа в Сърбия
От 2017 г. Финландия ще изпробва гарантирания минимален доход
От 2017 г. Финландия ще изпробва гарантирания минимален доход