НОВИНИ

В Брюксел обсъдиха дигиталните предизвикателства пред медиите

Европейската аудиовизуална индустрия дава работа на 12 милиона души и създава 9 процента от европейския брутен вътрешен продукт. В конференция в Брюксел за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във време на дигитална революция участваха генерални директори на водещите европейски телевизии, сред които и генералният директор на БНТ Константин Каменаров, както и българският еврокомисар Мария Габриел.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:41, 19.02.2019
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Европейската аудиовизуална индустрия трябва да бъде подкрепяна, защото играе ключова роля в защитата на културното ни наследство и в осигуряването на надеждна информация, смята Антонио Таяни. Точно затова по-малко от 100 дни преди изборите той покани в Брюксел шефовете на големите европейски телевизии, за да разговарят за предизвикателствата, пред които те са изправени при нарастващата популярност на интернет платформите и вълната от фалшиви новини.

Антонио Таяни - председател на Европейския парламент: Интернет гигантите не може да са над закона. Те трябва да се подчиняват на същите правила, да бъдат отговорни за съдържанието, рекламите, защитата на личните данни и интелектуалната собственост. Те трябва да бъдат справедливо таксувани, както останалите медии.

Според Мария Габриел е много важно преди предстоящите изборите европейските граждани да имат достъп до пълна и достоверна информация, за да бъдат защитени срещу фалшивите новини.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество: За първи път заедно с държавите членки имаме система за ранно предупреждение. В реално време да може много бързо за бъде обменяна информация на европейско ниво - къде в коя държава какво се появява, да бъде ясно идентифицирано дали идва извън ЕС има за цел да заплаши интегритета на европейските избори и реакцията европейската да бъде на ниво.

Константин Каменаров коментира, че живеем във време, в което всеки телефон е медия, но традиционните медии все още поддържат високо ниво на достоверност.

Константин Каменаров - генерален директор на БНТ: Хората лесно се увличат, фалшивите новини са лесно достъпни, лесно смилаеми. Не можем да очакваме всеки човек да прецени доколко дадена новина е достоверна или проверена, така че това е истински голяма опасност. Но на тази среща ми направи впечатление, че всички сме на една позиция, което е много добра новина.

Друго предизвикателство преди изборите, освен фалшивите новини, е и нестабилната политическа ситуация в някои държави-членки, смятат от Европейския парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промените в Изборния кодекс отново влизат в правната комисия в сряда
Промените в Изборния кодекс отново влизат в правната комисия в сряда
България се преклони пред безсмъртното дело на Васил Левски
България се преклони пред безсмъртното дело на Васил Левски