НОВИНИ

Пътна карта за роуминга в Западните Балкани ще бъде представена в София

Пътна карта с конкретни дати за намаляване на цените на роуминга в страните от Западните Балкани ще бъде представена на срещата на върха на 17 май в София. Това съобщи в Брюксел еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел по време на конференция в Европейския парламент, в която участваха и посланиците от страните от Западните Балкани в Брюксел.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:19, 06.03.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Намаляването на цените на роуминга за страните от Западните Балкани е най-директният начин гражданите на тези държави да усетят пряката полза от евентуалното европейско членство, смята Мария Габриел. От няколко месеца българският еврокомисар разговаря с всички заинтересовани страни от региона и с мобилните оператори.

Мария Габриел - еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество: Оставам оптимист, защото на всички ни е ясно, че преживяваме необикновен политически момент, в който европейската перспектива за държавите от Западните Балкани е много високо в дневния ред, има много силен ангажимент. Разбира се, че това е процес, който е основан на заслугите, на реформите.
;

Според българския евродепутат Андрей Ковачев намаляването на цените на роуминга в страните от Западните Балкани е важно и за останалите граждани на Европейския съюз.

Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Говорим за страни, които са почти в центъра на Европа, а плащаме цени за роуминг, които са съизмерими с тези в Австралия или Нова Зеландия. Това не може да продължава повече.

Еврокомисията работи и по други проекти, свързани с цифровизацията на Западните Балкани. Студенти от шестте балкански държави ще могат да се възползват от платени европейски стажове в областта на информационните технологии. Според Габриел Западните Балкани трябва да участват в европейските политики, свързани с киберсигурността. Тя прикани балканските администрации по-бързо да въведат и електронни лични карти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водолази от ВМС на България участват във военноморско учение в Румъния
Водолази от ВМС на България участват във военноморско учение в Румъния
Отново протест в Пловдив в подкрепа на д-р Иван Димитров
Отново протест в Пловдив в подкрепа на д-р Иван Димитров