НОВИНИ

Пучдемон беше освободен от белгийската полиция, какви са правата му?

За 17 ноември е насрочено първото изслушване в Белгия на Карлес Пучдемон и четиримата му бивши министри по испанското искане за екстрадиране. След като вчера се предадоха на белгийските власти, те вече са на свобода с условие да не напускат Белгия. Пучдемон може да води и предизборна кампания. В материал, публикуван днес в британския вестник „Гардиън“, Пучдемон обвинява испанските власти в „брутална съдебна офанзива“ и призовава за наблюдение отвън, което да помогне за политическо, а не съдебно решение на каталунската криза.

bnt avatar logo
от БНТ
20:49, 06.11.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Съвещателният състав-първата инстанция на съда ще изслуша Пучдемон и министрите му при закрити власти. След това съдът има две седмици, за да реши дали да върне политиците на Испания. Ако Пучдемон и хората му обжалват, процедурата ще отнеме поне два месеца. През това време, според прокуратурата в Брюксел, няма никакъв проблем отстраненият каталунски премиер да води предизбораната си кампания от Белгия. Той вече заяви, че ще води листата на партията си на регионалния вот, който е на 21 декември.

Ине Ван Вимерш говорител на прокуратурата на Брюксел: Няма ограничения за декларациите, които може да прави и за хората, с които да поддържа връзка. Няма ограничения за говоренето пред медиите. И за политическа дейност. Единственото ограничени е е да не напуска страната, трябва да уведомява къде е отседнал, и да се явява всеки път когато белгийските власти го потърсят.

От Европейската комисия и днес се въздържаха от коментар с довода, че случаят е в ръцете на съда и Комисията няма роля в него.

Маргаритис Схинас, говорител на ЕК: Въпросите, свързани с начина, по който сътрудничат съдебните власти, не са за нас, нито за изпълнителната власт. С цялото ми уважение това са въпроси само за съдиите - има съдия там и съдия тук и това е съдебната процедура.

Междувременно напрежението между Белгия и Испания расте след изявленията на политици от националистическия Нов фламандски алианс, които критикувахе политиката на Мадрид. Лидерът на алианса и кмет на Антверпен Барт де Вевер дори намекна за връзка между партията на Рахой и бившия испански диктатор Франко. Заради изявите на коалиционните си партньори от Нов фламандски Алианс, премиерът на Белгия е призован в сряда във федералния парламента, за да дава обяснения. В Брюксел утре пристигат и 200 каталунски кметове, които ще изразят подкрепата си за Пучдемон и ще се срещнат с евродепутати.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12-метров кръст ще пази жителите на град Земен
12-метров кръст ще пази жителите на град Земен
Намереният мъртъв мъж в Павлово вероятно е убит от сина си според разследващите
Намереният мъртъв мъж в Павлово вероятно е убит от сина си според разследващите