НОВИНИ

Радиацията в Северодвинск - до 16 пъти над нормата

Руските власти препоръчаха на населението край военния полигон в Архангелска област да напусне района, докато са в ход дейности, свързани с експлозията при тест на ново оръжие. Инцидентът на 8 август беше последван от пик в радиационните равнища в близкия град Северодвинск, достигнал равнища до 16 пъти над нормата.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:40, 13.08.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Радиацията в Северодвинск, на 30 километра от полигона, в четвъртък е скочила за около 40 минути до 2 микросиверта, последвал спад на обичайните 0.11. И двете стойности са твърде малки, за да предизвикат радиационна болест и са под дозата от ренгенова снимка. Властите съобщиха, че инцидентът е станал по време на изпитания на нов тип ракетен двигател върху морска платформа.

Загинаха петима служители на "Росатом", други трима бяха ранени. Лекарите, грижили се за пострадалите, са изпратени на изследвания в Москва, те са подписали съгласие да не дават информация за инцидента, предава ТАСС.

Експерти предполагат, че е била изпитвана крилата ракета Буревестник с ядрен двигател, спомената от президента Путин пред парламента през март миналата година. Ядреното задвижване крие огромни технологични предизвикателства по отношение връзката скорост-тегло и риск от изпускане на радиоактивни емисии при полет, обобщава британски експерт.

Други възможни хипотези за извършения тест се въртят около противокорабната хиперзвукова ракета Циркон или подводния дрон Посейдон. Американският президент Доналд Тръмп посочи в Туитър, че знае много за експлозията на руския ядрен двигател и увери, че страната му разполага с тази технология, но в по-напреднал стадий. Кремъл призова пресата да се позовава на руските органи, а не на американския президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вавринка спря Димитров на старта и в Синсинати
Вавринка спря Димитров на старта и в Синсинати
Затвориха част от АМ Струма заради пожар
Затвориха част от АМ "Струма" заради пожар