НОВИНИ

Разбиха канал за трафик на бежанци през летище София

За първи път службите за сигурност разбиха канал за трафик на бежанци през аерогара София. При мащабната акция са задържани 2-ма гранични полицаи, които са били част от престъпната схема. Те са получавали по 4 000 лв за пропуснат чужденец. Според шефа на спец прокуратурата дейността на групата може да се определи като заплаха за националната сигурност на страната.

Явор Симов
от Явор Симов
17:44, 26.05.2017
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Организатори на престъпната група са двама граждани от Бангладеш, които пребивават у нас около 10 години. Те са получавали данни със снимките, номера на полета и всичката останала информация за прекарването на дадения чужденец. След това са ги изпращали на граничните полицаи. Служителите от своя страна са давали обратна информация кога са на смяна и на кое гише. Има установени случаи, когато за трафикираните е отваряно отделно гише.

Иван Гешев - председател на Спец прокуратурата: "По начина, който е функционирал този канал и е действала тази организирана престъпна група може да бъде преведен абсолютно всеки, включително и Ал Багдади".

Този канал представлява съществен риск както за нашата национална сигурност, така и за нашите европейски партньори, каза още Гешев.

Сотир Цацаров - главен прокурор: "Много добре действаща схема, при която съответното лице пристига, очаквано е в съответната смяна, преминава безпроблемно. Разбира се то не преминава без документи. то преминава с документи обаче сами по себе си те са изцяло неистински".
Валентин Радев - министър на вътрешните работи: "Вече има двама задържани гранични полицаи - за жалост участници от наша страна. Които работят на летището. Двама са тези, които са каналджиите и двама са тези, които е трябвало да бъдат прехвърлени. Работим в момента - намерени са голяма сума пари и се правят обиски в момента".
;

Разследващите са установили, че от всеки чужденец са искани по 5 000 евро, за да бъде прехвърлен в България. 4 000 от тях са отивали са плащани на граничния полицай, пропуснал нелегалния чужденец.

Иван Гешев - председател на Спец прокуратурата: "Вчера един от полицаите беше задържан при получаване на част от такава сума с 2 000 евро".
Старши комисар Румен Ганев, ГД "Вътрешна сигурност" МВР: "В тази ситуация, когато в Европа се случват събития, трагедии, определени служители, които заслепени от алчност жертват сигурността на всички нас, ще бъдем безкомпромисни".

При операцията са открити печати, документи за самоличност, включително и студентски книжки от Европейския съюз. От спец прокуратурата се заканиха да потърсят отговорност и за бездействието на преките ръководители на арестуваните граничари. От ДАНС казаха, че в момента усилено се работи да се установи колко и какви хора са успели да преминат през страната ни през този канал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Норвежката централна банка рекламира нова серия банкноти
Норвежката централна банка рекламира нова серия банкноти
Марк Зукърбърг получи почетна диплома от Харвард
Марк Зукърбърг получи почетна диплома от Харвард