НОВИНИ

Раздадоха престижните журналистически награди "Пулицър"

Тази нощ бяха връчени най-престижните награди за журналистика - Пулицър. Призове грабнаха разследвания за Доналд Тръмп и Владимир Путин, Панамагейт и за насилието на полицаи над хора от малцинствата. Американският вестник "Ню Йорк Таймс" спечели три награди "Пулицър" - за международна журналистика, за горещи новини и за коментар.

Лилия Мустакова
от Лилия Мустакова
09:04, 11.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Наградата "Пулицър" за международна журналистика беше присъдена на вестник "Ню Йорк Таймс" за тяхното разследване на усилията на Владимир Путин за прокарване на руско влияние в чужбина.

Изданието публикува серия статии по темата, паралелно с разследването на американското разузнаване за руска намеса в американските президентски избори миналата година.

Журналистът на вестника "Вашингтон поуст" Дейвид Фарънтхолд получи наградата за национален репортаж за неговото разследване на фалшивата благотворителна дейност на Доналд Тръмп.

Според комисията на наградите, Фарънтхолд се отличи от останалите кандидати със своята "прозрачна журналистика с отразяването на политическата кампания".

Наградата "Пулицър" за коментарна статия също бе присъдена на журналистически материал за Тръмп и неговия път към Белия дом.

Журналистката Пеги Нунан от "Уолстрийт джърнъл" получи приза за своята серия от критични материали по темата.

Международния консорциум на разследващите журналисти, който се състои от над 300 репортери от шест континента, получи наградата за разяснителен репортаж заради работата си по така наречените Панамски документи.

Те разкриха как политици, атлети и други известни личности използват данъчни убежища, за да избягват плащане на данъци.

Наградата за журналистика в служба на обществото спечелиха вестник "Ню Йорк дейли нюз" и уебплатформата за разследваща журналистика "ПроПублика" за репортажи, посветени на злоупотреби на полицията на Ню Йорк срещу хора от бедните малцинства.

В 19-членната комисия на "Пулицър" участват бивши носители на наградата и други прочути журналисти и академици. Тя избира победителите в 21 категории в областта на журналистиката, литературата, музиката и театъра с помощта на 102-членно жури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между полиция и демонстранти в Париж
Сблъсъци между полиция и демонстранти в Париж
Американският удар в Сирия е унищожил 1/5 от бойните самолети на Башар Асад
Американският удар в Сирия е унищожил 1/5 от бойните самолети на Башар Асад