НОВИНИ

Разполагат 100 000 служители на реда във Франция заради очаквани нови протести

Френското правителство ще разположи близо 100 00 служители на силите за сигурност заради очакваните протести тази събота. Това съобщи министър-председателят Едуар Филип. Айфеловата кула ще остане затворена утре.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:05, 07.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Мобилизация на "жълтите жилетки", но и на силите за сигурност във Франция. За събота са планирани нови протести в Париж и властите не изключват нови масови безредици, подобни на тези от 1 декември.

Едуар Филип, министър-председател на Франция: Разполагаме с информация, а и вече имаме опит от миналата събота, че голям брой хора ще дойдат в Париж, не за да протестират мирно, а за да се конфронтират, да атакуват силите на реда и да посягат на нашите символи. Това е шокиращо.
;

Сред мерките, които френското правителство ще предприеме, е разполагане на 12-тина бронирани коли на жандармерията, които се използват в градовете в изключително редки случаи.

Едуар Филип, министър-председател на Франция: Мобилизирали сме значителен брой полицаи. В Париж те са осем хиляди и това е доста повече в сравнене с миналата събота. Общо в цяла Франция те ще бъдат 89 хиляди, а не 65 хиляди. Това наистина е извънредна мобилизация, защото не искаме за пореден път републиката, институциите и сигурността на обществото да бъдат поставени в опасност.

Като предпазна мярка утре Айфеловата кула отново ще остане затворена. Компанията - оператор обещава да възстанови парите от закупените билети.

;

В същия ден няма да работят още седем музея и исторически обекти в столицата, сред които операта, Лувърът, музеят Орсе, музеите Гран и Пти пале.

Същевременно префектурата на Париж отправи призив за затваряне и на магазините на "Шан-з-Елизе".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Партията на европейските социалисти се събира на конгрес в Лисабон
Партията на европейските социалисти се събира на конгрес в Лисабон
Американски медии: Хедър Науърт е новият посланик на САЩ в ООН
Американски медии: Хедър Науърт е новият посланик на САЩ в ООН