Реакции след смъртта Ал Багдади

Русия се усъмни в обявената от американския президент Доналд Тръмп информация за ликвидирането на лидера на Ислямска държава. Аргументът на Москва е, че не са засечени въздушни удари в провинция Идлиб. Европейски лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон, заявиха, че това е тежък удар, но и само етап от борбата с групировката. А ето как регираха в Сирия.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:46, 28.10.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Реакции след съобщението за смъртта Абу Бакр ал Багдади.

Русия се усъмни в обявената от американския президент Доналд Тръмп информация за ликвидирането на лидера на Ислямска държава. Аргументът на Москва е, че не са засечени въздушни удари в провинция Идлиб.

Европейски лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон, заявиха, че това е тежък удар, но и само етап от борбата с групировката. А ето как реагираха в Сирия.

Жителите на сирийския град Тел Абияд посрещнаха с радост новината за смъртта на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. Общото мнение е, че Сирия трябва да бъде прочистена от "всички терористи и терористични организации".

Фуад Хайрала, бивш пленник на "Ислямска държава": Щастлив съм, защото три пъти бях в плен на "Ислямска държава". Имам проблеми заради тормоза, на който бях подложен. Но сега съм щастлив, много щастлив.

Багдади се е самовзривил, докато бил преследван в тунел без изход в скривалището си в северозападната сирийска провинция Идлиб. След това тунелът се срутил и това затруднило достъпа до Багдади. Самоличността на лидера на ИД обаче била потвърдена с ДНК тест, разказа за операцията американският президент.

Адбулрахман Мустафа, сирийски опозиционен лидер: Ние сме против всички терористични организации и Сирия трябва да бъде прочистена от тях, начело с режима на Башар Асад".

Багдади беше издирван отдавна като лидер на джихадистката групировка, която се смяташе, че контролира големи територии от Сирия и Ирак, където беше обявила и халифат.

През последните години "Ислямска държава" пое отговорността за терористични атаки, извършени на пет континента.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Извънредно положение в Калифорния заради разрастването на горски пожари
Извънредно положение в Калифорния заради разрастването на горски пожари
Крайната десница е втора в германската провинция Тюрингия
Крайната десница е втора в германската провинция Тюрингия