НОВИНИ

Референдумът за мирното споразумение с ФАРК в Колумбия

В Колумбия също се провежда важен референдум. Жителите на страната трябва да одобрят или да отхвърлят историческото мирно споразумение между левите бунтовници от ФАРК и правителството на президента Сантос. То беше подписано на 27-ми септември.Одобрението е нужно, за да се направят конституционни поправки. Те са част от договореностите.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:04, 02.10.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

И правителството и страховитите въоръжени революционни сили на Колумбия ФАРК водеха усилена кампания за положителен отговор на утрешния референдум.

Двете страни сключиха мир след 52 години война, взела над 220 000 жертви.

В град Соача държавният глава посади три дръвчета и отправи послание към избирателите.

Хуан Мануел Сантос, президент на Колумбия: Това е най-важното решение в нашия живот и всички трябва да помислите за това. Ето защо съм убеден, че цялата страна ще гласува с Да в неделя, Да на бъдещето на Колумбия.

Безпрецедентни стъпки за помирение предприеха и от ФАРК. Един от командирите на бунтовниците Иван Маркес се извини лично на засегнати от бруталните убийства в Апартадо през 1994 година. Тогава са убити 35 души, сред които две деца. Хората се събраха в местно училище.

Иван Маркес, командир от ФАРК: Смирено поднасям извинение за мъката, която може да сме причинили по време на тази война.

ФАРК са създадени през 1964 та. Трансформират се във въоръжени сили от селско опълчение за самозащита. Водачът им Мануел Маруланда е повлиян от марскисзма-ленинизма и кубинската революция. Целта на ФАРК е да свалят правителството и да вземат властта. 52 години водят война, финансират акциите си срещу военни и държавни обекти с отвличания и данък върху трафика на кока в изолираните райони. Една то жертвите им беше кандидатът за президента Ингрид Бетанкур. Четвъртите мирни преговори се оказаха успешни. Споразумението предвижда ФАРК да се разоръжат, да станат партия, както и амнистия за някои бунтовници. Прогнозите са, че колумбийците ще одобрят споразумението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промени в Семейния кодекс предвиждат споделено родителство при развод
Промени в Семейния кодекс предвиждат споделено родителство при развод
Румънски граничари задържаха сирийци, опитали се да влязат нелегално от България
Румънски граничари задържаха сирийци, опитали се да влязат нелегално от България