​Ремонтът на Централната гара в София ще приключи на 22 март

Ремонтът на Централната гара в София ще приключи на 22 март, увериха от фирмата-изпълнител. Соларни панели за автономно захранване, спортна зала и модерен диспечерски център са само част от придобивките на новата гара. Занемарена от близо 40 години, най-голямата пътническа гара у нас е готова за нов живот. Екип на "По света и у нас" беше допуснат в бъдещия диспечерски център, който е обект на националната сигурност.

Александър Марков
от Александър Марков
20:54, 30.01.2016
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Петър Петров е човекът, който вече 22 месеца следи зорко как върви ремонтът на най-голямата гара у нас. Гарата е ремонтирана на 80%, казва Петър. Влизаме в атриума.

Петър Петров, нач. на строителния обект: Оттук ще влизат пътниците през въртящи врати, по ескалаторите ще слизат надолу, ще си купуват билетчета и ще заминават за влаковете. В тази част вече сме приключили с инсталациите и вече завършваме архитектурните работи. Вече сме върнали и старото локомотивче. Старото локомотивче, което е реставрирано от НКЖИ.

Новата гара има специален противопожарен таван. Климатичната инсталация ще поддържа постоянна температура, ще има магазини, детски кът...

Петър Петров, нач. на строителния обект: От старата сграда, която е построена и пусната в експлоатация от 1974 година, ние оставяме като един архитектурен детайл старата мозайка. Тези три кубчета, а в средата е с герба на София. В момента сме в, тук изграждаме една мултифункционална зала, която в момента се подготвя основата за направа на настилка. Като тук ще има седящи места, трибуна с 600 места, които ще се прибират.

Влизаме и в Светая светих на всяка гара - бъдещият диспечерски център, който е строго забранен за външни лица.

Тук се контролира целият жп трафик?

Петър Петров, нач. на строителния обек: Точно така, всичко е изградено. В момента вървят проби и тестове.

На покрива има соларни панели за топлата вода в гарата. А на пероните - ВЕИ-панели за електричество.

А след Централната гара ще бъде ремонтиран и площадът пред нея. Ротондата, която години наред буквално плаши столичани.

Маргарита Александрова, пазари "Възраждане" - София: Тук ще възстановим водната стена, която от години не функционира... И ще отворим площада на горното ниво, за да се слеят двете нива. Да бъде едно цяло, да няма разделение долу, вход, подлез, Ротонда, а горе - площад.

Николай Георгиев, изп. дир. на пазари "Възраждане" - София: Мястото е вече много светло, вие виждате много чисто, хората спокойно се придвижват, бих казал - и много сигурно, тъй като има видео наблюдение, има достатъчно полиция.

Така до края на 2016 година Централната гара и районът около нея от синоним на опасно място ще се превърнат в един от новите центрове на София.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Параклис  на Антарктида
Параклис на Антарктида
Премиерът настоява за единна кандидатура за нов просветен министър
Премиерът настоява за единна кандидатура за нов просветен министър