НОВИНИ

Решението на британците да напуснат ЕС изненада света

Тежка нощ за Лондон, решението на британците изненада останалата част от света. Като един истински лидер, премиерът Дейвид Камерън пое отговорност и заяви, че през есента ще подаде оставка. Какви са първите коментари за това и какво предстои в чисто политически план? - събитията в Лондон следи специалният ни пратеник Владислав Велев - вижте неговото пряко включване в "По света и у нас" в 12:00 ч.!

Владислав Велев
от Владислав Велев
12:12, 24.06.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Естествено застъпниците на идеята за отделяне се радват, но голяма част от анализаторите и политиците пък казват, че са имали идея от евентуален изход от ЕС, са се надявали да победи разума и това да не се случи. Ясно е обаче, че започва нещо невиждано досега - страна ще напусне ЕС. В чисто политически план това означава оставка на премиера Дейвид Камерън. Оставка обаче, която ще влезе в сила през октомври - това означава, че цялата техническа процедура за излизане от ЕС ще започне през октомври или по-късно и тази задача ще бъде на новия премиер.

;

Евроскептиците ликуват, след 43 години, една от държавите-основателки на ЕС избра да го напусне. Най-уязвимото място на общността сега може да се окажат Северна Ирландия и Шотландия, които искат да останат в ЕС и затова не е изключено в Северна Ирландия да бъде иницииран референдум за отделяне от Великобритания, както и втори референдум по същата тема. И като гледаме резултатите, там хората са гласували категорично ЗА оставане в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невероятно шоу на QUEEN и Adam Lambert в България
Невероятно шоу на QUEEN и Adam Lambert в България
BBC: Брекзитът предизвика искания за референдум в други държави от ЕС
BBC: Брекзитът предизвика искания за референдум в други държави от ЕС