НОВИНИ

Резултатът в Австрия - предупреждение към традиционните партии

Австрийците избраха за президент бившия лидер на Зелените Александер ван дер Белен и не позволиха на кандидата на Австрийската партия на свободата Норберт Хофер да стане първия крайнодесен държавен глава в Европа след Втората световна война. Без бюлетините по пощата Белен има 51. 68 процента от гласовете. Хофер обаче веднага направи заявка, че се прицелва в парламентарните избори след година и канцлерския пост. Разделението в страната остава.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова Оператор: Владимир Богдански
17:57, 05.12.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Армин Турнхер е издател и главен редактор на авторитетния виенски седмичник Фалтер. Читателите на неговия вестник са и избиратели на Ван Дер Белен. Това са младите, образовани, либерално настроени виенчани. Според Турнхер изборите в Австрия са показали, че възходът на крайнодесните в Европа може да бъде спрян и че народът невинаги избира популистката алтернатива.

Армин Турнхер - издател и главен редактор на виенския седмичник Фалтер: Много съм доволен, много се зарадвах на резултатите от изборите. Оспорването на вота от Партията на свободата не беше добра идея и избирателите категорично показаха каква е волята им. За Европа също е важно Австрия да няма държавен глава, който е дясно радикален или дори фашист. За европейската крайна десница това ще е сериозен удар.

Според журналиста в момента в Австрия няма опасност от предсрочни избори и правителството е получило втори шанс. Но резултатите показват и сериозни проблеми при двете традиционни партии - Австрийската народна партия и социалдемократите. Левите избиратели почти сто процента подкрепиха Ван Дер Белен, но десните останаха разделени и това крие опасност. Като например на следващите изборите те да гласуват за крайнодесните на Хофер.

Армин Турнхер - издател и главен редактор на виенския седмичник Фалтер: И двете големи партии би трябвало да знаят, че ако има нови избори сега, първото място със сигурност ще е е за Партията на свободата, а те ще остават втори. Традиционните партии са в криза. Те подцениха изборите, защото бяха сигурни, че техните кандидати ще стигнат до втория тур, защото просто такава е традицията в Австрия още от 1945 година насам. Но кандидатите на управляващите партии получиха само 11 процента и това е повече от предупреждение за тях.

Турнхер все пак смята, че ако до изборите през 2018 година двете управляващи партии извадят нови популярни лица, каквито не липсват, те биха могли да се противопоставят на Норберт Хофер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят студенти за работа в туризма
Търсят студенти за работа в туризма
Варненци засадиха дръвчета в знак на протест срещу презастрояването
Варненци засадиха дръвчета в знак на протест срещу презастрояването