НОВИНИ

Родители от Бистрица дежурят на пътя, за да пазят децата си

Необезопасен главен път застрашава живота на десетки деца от софийското село Бистрица. От началото на учебната година всяка сутрин родители дават дежурства на едно от опасните кръстовища в селото, за да могат децата им да отидат на училище и детска градина. Проблемът е познат от години, но решение до момента няма. От МВР признават, че в района често стават катастрофи заради висока скорост - до момента жертви няма, но докога - питат родителите.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:25, 27.01.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Всяка сутрин Елена помага на малките ученици да пресекат главната улица "Никола Крушкин".

Елена Дамянова: Преди една година, спирайки на пешеходната пътека, за да направя път на едно детенце един шофьор отляво изпревари и щеше да размаже детенцето. Оттогава реших, че това дете можеше да е моето.

В пиков час трафикът тук е изключително натоварен. По главния път минават и много камиони.

Елена Дамянова: Отсечката е права, скоростна и точно тук шофьорите гледат да изпреварят.

Надежда Шикова: Скоростта, която се развива в този участък, не позволява спиране дори на маркирана пешеходна пътека.

Маркировката почти е изчезнала. За последно е боядисана в началото на учебната година, с пари на родителите. Тук вече са започнали подписка с искане за повдигнати пешеходни пътеки, повече пътни знаци и пешеходен светофар.

Ладина Терзийска: Искаме това да се случи преди да се случи някакъв нещастен инцидент.

През годините са подавани сигнали до различни институции, но без резултат.

Николай Гюров, кмет на село Бистрица: Тази отсечка е трети клас от републиканската пътна инфраструктура. Всъщност търси се решение на проблема между общинската структура и държавната в лицето на АПИ.

За да бъдат поставени изкуствени неравности, трябва разрешение от Пътната агенция, която стопанисва пътя. От Столична община и КАТ заявиха, че решение се очаква скоро.

Петър Несторов, дирекция ,,Транспортна инфраструктура" Столична община: Ние ще извършим оглед на местата, които те желаят да се повдигнат пътеките или да се поставят изкуствени неравности от гледна точка на това дали технически това може да се изпълни.

Валентин Василев, организация на движението "Пътна полиция" СДВР: Статистиката наистина е такава, че там където се изграждат повдигнатите пешеходни пътеки, травматизма намалява.

От Столична община заявиха, че повдигнати пешеходни пътеки могат да се поставят най-рано през април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
“Денят започва” интересно...
“Денят започва” интересно...
Такситата протестират трети ден
Такситата протестират трети ден