НОВИНИ

Румен Радев и Екатерина Захариева участваха в срещата за климата на ООН

В Ню Йорк президентът Румен Радев и вицепремиерът Екатерина Захариева участваха във форум на най-високо равнище посветен на борбата с климатичните промени - в рамките на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН. По-късно държавният глава участва и в среща на високо равнище за религиозните свободи по покана на американския президент Доналд Тръмп.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:42, 23.09.2019
Чете се за: 01:41 мин.
По света

Борбата срещу климатичните промени, спазването на Парижкото споразумение и нови програми за тяхното изпълнение - всичко това ще бъде централен фокус по време на цялата 74-та сесия на Общото събрание на ООН.

Президентът Румен Радев и вицепремиерът Екатерина Захариева участваха в първия форум, посветен на климатичните промени.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН: Природата е гневна и ние се самозалъгваме ако мислим, че можем да излъжем природата. Защото тя винаги отвръща. Навсякъде по света, природата отвръща с ярост. Ако спешно не променим начина си на живот, излагаме на риск самия живот.
;
Румен Радев - президент на Република България: Проблемите на климата не са спор между учени, политици и корпорации. Надига се огромна енергия, протестна и конструктивна, сред младите хора по цял свят. Тези млади хора настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето е тяхно, а те не искат да живеят в свят, в който тяхното бъдеще е застрашено.
;

При откриването на форума известната шведска екоактивистка Грета Тунберг се обърна гневно към световните лидери, че не са взели ефективни мерки в борбата за запазване на климата на планетата.

;
Грета Тунберг - eкоативистка: Откраднахте мечтите ми, откраднахте детството ми с празните си думи.
;

На форума присъстваха Ангела Меркел, Борис Джонсън, Еманюел Макрон, председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Много други световни лидери бяха на него. Не се очакваше присъствието на американския президент Доналд Тръмп, но най-неочаквано и той се появи и изслуша изказванията на Ангела Меркел и индийския премиер Нарендра Моди.

;

По-късно Тръмп организира друг форум, посветен на опазването на религиозните свободи. Форум, на който по покана на американския президент, беше и българският държавен глава.

;
Доналд Тръмп, президент на САЩ: Около 80% от хората по света живеят в страни, където религиозната свобода е заплашена, ограничена или забранена. Днес Съедините щати издигат глас към нациите по света - да спрат религиозното преследване.
Румен Радев: Тази тема е изключително важна, защото потискането на религиозните свободи води до радикализация, а тя е една от предпоставките за тероризма.
;

По-късно днес Екатерина Захариева ще участва в сщреа на върха на Европейския съюз в Ню Йорк.

Снощи Румен Радев се срещна с българската общност в Ню Йорк и поиска подкрепа за своята инициатива парламентът да приеме промени, с които да бъде разрешено да всички наши граждани от Европа и света с двойно гражданство да могат да се кандидатират както за членове на парламента, така и за президент и вицепрезидент.

На срещата държавният глава призова сънародниците ни да бъдат по-активни и по-сплотени, за да сформират своя организация, призната на федерално ниво. Това според него ще помогне както за откриването на директна въздушна линия между България и Съединените щати, така и за отпадането на визите.

Румен Радев: Всички очакваме да стане тази отмяна, но това ще бъде знак, че съответства на стратегическите отношения, които имаме със САЩ. Отношения на съюзници, партньори и приятели.

Утре президентът Румен Радев и вицепремиерът Екатерина Захариева ще участват в официалното откриване на 74-тата сесия на Общото събрание на ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съвременна лаборатория ще е част от новите мерки за борба с наркотиците
Съвременна лаборатория ще е част от новите мерки за борба с наркотиците
Мъжът, който се беше барикадирал в дома си в София, е в психиатрична клиника
Мъжът, който се беше барикадирал в дома си в София, е в психиатрична клиника