Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Румяна Бъчварова за казуса „Скрипал“: Повече доказателства за по-крайна мярка

В студиото на „Панорама“ началникът на политическия кабинет на премиера заяви, че за по-крайни мерки спрямо Русия по казуса „Скрипал“ се искат повече доказателства от британска страна. Тя определи българската позиция като „принципна“.Бъчварова определи срещата на върха във Варна ЕС-Турция като „едно от най-значимото външнополотическо събитие, което България е инициирала последните години“.

от БНТ
21:29, 30.03.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Решението за руските дипломати днес е финалът на процес, в който българската позиция премина през няколко последователни етапа, заяви Румяна Бъчварова. България е изразила солидарност с Великобритания и е дала съгласието си да се върне посланикът на ЕС от Москва, допълни тя, като обяви това действие като „силен жест на солидарност“. Тя подчерта, че България е подкрепила и НАТО в решението да се съкрати руската мисия.

По думите на Бъчварова е било решено, че позицията на България трябва да е нюансирана, тъй като британската страна не е показала безспорни доказателства за ролята на Русия в покушението срещу Сергей Скрипал.

Румяна Бъчварова: Въпрос на принципна позиция - дали една политическа позиция може да се обоснове с това, че политическото твърдение е достатъчно да предприеме позиция, или все пак да има по-прецизно отношение към фактите - каквато е българската позиция - и да се прецени, че докато няма безспорни доказателства, ще остави една отворена врата.

Румяна Бъчварова заяви, че България е доказала, че може да действа, когато чужди дипломатически служители са застрашавали националната сигурност.

Румяна Бъчварова: Нашата позиция не върви по логиката да симпатизираш на едната или другата страна, а на принципната преценка на ситуацията. Принципът в случая са безспорните доказателства.
;

Срещата на върха във Варна между ЕС и Турция е едно от най-значимото външнополитически събития, които България е инициирала последните години, заяви Румяна Бъчварова.

Румяна Бъчварова: Философията на нашето председателство е, че европейската политика трябва да търси баланс и разбирателство, за да гарантира мира.

Бъчварова допълни, че според нея всички страни на срещата са останали доволни, защото е имало диалог, изказани са били всички притеснения, имало е откровени въпроси и отговори.

Румяна Бъчварова: Усещането ми е, че се счупиха ледовете и от тук нататък имаме повече възможности да продължим с разговорите помежду си.

Бъчварова заяви, че е била свидетел как българската страна може да постави прям въпрос на Турция, като даде за пример разговора между премиера Борисов и президента Ердоган.

;

Според Бъчварова „не е правилно“ в процеса на председателстване на Съвета на ЕС да се намесва национална институция като тази на президента.

Мисля, че този, който е готов да търси решения, е силният политик. Този, който е готов да прецени дребните различия от големите проблеми, също има изключително ценни политически качества.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лиса Джерард: Любовта е учител
Лиса Джерард: Любовта е учител
Родители от Благоевград са против новите правила за прием на първокласници
Родители от Благоевград са против новите правила за прием на първокласници