НОВИНИ

Русия ще продължи да оказва военна помощ на Башар Асад

Въпреки частичното изтегляне от Сирия, Русия ще продължи да оказва военна помощ на режима на Башар Асад и за броени часове отново може да увеличи военното си присъствие. Това заяви президентът Путин на официална церемония в Кремъл. За първи път Путин обяви и стойността на руското военно участие в Сирия досега - 33 млрд. рубли или близо половин милиард евро.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:44, 17.03.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

17 от завърналите се от Сирия военни бяха наградени в Кремъл с ордени и медали. Четирима получиха най-висшето отличие - Герой на Русия. На церемонията руският президент за първи път даде публична оценка на военната операция, която основно е била финансирана от държавния бюджет. Според него терористичната заплаха е пречупена, властта на Асад - подсилена.

Владимир Путин, президент на Русия: "Създадохме условия за начало на мирен процес, успяхме да установим позитивно, конструктивно сътрудничество със Съединените щати, с други страни и с опозиционните сили в Сирия, които действително искат да спрат войната".

Вече е ясно, че обявеният преди два дни край на руската военна операция не означава пълно изтегляне.

Владимир Путин, президент на Русия: "Ако е необходимо, за няколко часа Русия може да увеличи своя контингент в региона до размер, адекватен на ситуацията и да използва целия си арсенал от възможности".

Русия ще продължи да оказва военна и разузнавателна помощ на режима на Асад. Руски бойни самолети и днес са нанасяли удари по позиции на "Ислямска държава" в района на Палмира. Там е разположено и руско артилерийско подразделение. Без да е известен точният брой на военните, в Сирия остават руска пехота и командоси за охрана на базите Хмеймим и в Тартус. Руски военни са заети и в процеса на примирието като преговарят с опозиционни групировки да преминават на страната на Асад.

Така на практика се потвърдиха изводите, според които изтеглянето не означава край, а начало на нов, може би по-продължителен етап от руската военна намеса в Сирия. Частичното изтегляне се обяснява с необходимост от минимизиране на военните и финансови рискове, а новият етап на войната според някои анализи ще се характеризира с по-активно настъпление срещу "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново отложиха делото срещу акушерката Емилия Ковачева
Отново отложиха делото срещу акушерката Емилия Ковачева
ВСС разгледа работата на СГС
ВСС разгледа работата на СГС