НОВИНИ

София ще кандидатства за инсталация и ще произвежда топлоенергия от боклука

След 3 години 30 хиляди домакинства в София могат да се отопляват с гориво от преработка на отпадъци. Столичната община ще кандидатства за инсталация, която ще гори отпадъци в завода за боклук и ще произвежда от тях топлоенергия. Съоръжението ще бъде изградено на територията на "ТЕЦ - София".

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:17, 17.03.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Да се затвори цикълът и да се използва преработения в завода за отпадъци продукт, наричан РДФ-гориво - това е целта на Столичната община. Очаква се използването на това гориво значително да намали количеството газ, необходимо на Топлофикация, а това пък може да доведе и до намаляване на цената на парното.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: "При положение, че РДФ горивото ще намали с над 10 % използването на газ, разбира се се очаква да има и такъв ефект. Но най-важният, най-сериозният ефект това е наистина отношението към отпадъците като към ресурс".

От Столичната община използват като модел Виена, заради това, че градът се отоплява предимно чрез обработка на боклука на виенчани и инсталациите се намират в жилищните квартали. Кметът на Виена обеща помощ основно по екозискванията.

Михаел Хойпл - кмет на Виена: "Разбира се ние по всяко време ще бъдем на разположение с технически експерти по отношение на добиването на енергия от преработването на отпадъци, както и по пречистването остатъчните газове".
;

Проектът за инсталация е разработен от европейски консултанти, дизайнът е на италиански архитект, за да може да се впише в жилищен район. Екологичността на добиването на над 50 мегавата топлинна и над 20 електрическа енергия от боклук ще се осигурява от четиристепенна система за очистване на газовете. Скептицизмът на хората от най-близкия жилищен район се стопи с разглеждането на виенските инсталации.

Борис Михайлов - жител на район Сердика: "Основните притеснения ми бяха точно тези след обработката на РДВ или на отпадъците каква част и как се филтрира и се обработва и по какъв начин се предпазва отделянето на вредни вещества".

Георги Тонев - жител на район Сердика: "В реално време в една от фабриките видяхме, че се показват самите стойности на въздуха и реално всеки от гражданите минавайки през фабриката може да види колко се е отчело. Дефакто това, ако се направи в София и може всеки човек да си го следи, не мисля, че би трябвало да е проблем".

Предвижда се добиването на топлина от изхвърлените в София отпадъци да стане възможно в края на 2019 година.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисия решава проблемите на природен парк Витоша
Комисия решава проблемите на природен парк "Витоша"
Нови бурни времена в управляващата коалиция?
Нови бурни времена в управляващата коалиция?