НОВИНИ

Руските депутати одобриха на второ четене бюджета за 2017 година

Руските депутати одобриха на второ четене проектобюджета за 2017 година, потвърждавайки исканите от правителството бюджетни съкращения въпреки надеждата за покачване на цените на петрола след споразумението между страните производителки, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
20:46, 07.12.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света
руските депутати одобриха второ четене бюджета 2017 година

Предстои гласуване на трето четене в горната камара на Федералното събрание - Съвета на федерацията - което обикновено е формалност, след което трябва да бъде обнародван от президента Владимир Путин.

След първото четене бяха внесени над 300 изменения, 300 от които бяха одобрени на комисии, главно внесените от управляващата партия Единна Русия, която има мнозинство в Държавната дума. Текстът се натъкна на съпротивата на комунистите и националистите - нещо много рядко срещано - които изразиха безпокойство от ефекта от драстичните бюджетни икономии върху зараждащото се възобновяване на икономическия растеж след две години рецесия, довела до спад на жизненото равнище на руснаците, отбелязва АФП.

Измененията увеличават подкрепата за някои сектори, кредитирането на регионите, както и образователните програми, като новите разходи са за сметка на други, оценени като по-малко приоритетни.

Целта е да се поддържа дефицитът на равнище от 3,2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2017 година спрямо очакваните за 2016 година над 4 на сто.

За целта правителството реши да се основава на цена на петрола от 40 долара за барел, при положение че петролните котировки са над 50 долара след споразумението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за намаляване на добива, към което Русия се ангажира да се присъедини.

Ако цените на петрола се задържат на по-високо ниво от предвиденото, мнозина експерти са на мнение, че правителството ще се възползва не за да намали дефицита, а да увеличи разходите с наближаването на президентските избори през 2018 година.

Допълнителните приходи в бюджета ще бъдат 1 трилион рубли при цена на петрола от 50 долара за барел, като половината от средствата над планираните приходи може да отиде в Резервния фонд, съобщи пред журналисти министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран от ТАСС.
Бюджетното правило за насочване на част от приходите от петрол към Резервния фонд беше преустановено през 2015 година. Министерството на финансите планира от 2020 година да въведе ново бюджетно правило, което да позволи намаляване на влиянието на нестабилността на пазарите на суровини върху икономиката на Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Бъди активен“ - кампания за повече спорт в училище
„Бъди активен“ - кампания за повече спорт в училище
Успешно приключиха снимките на филма Възвишение по романа на Милен Русков
Успешно приключиха снимките на филма "Възвишение" по романа на Милен Русков