НОВИНИ

Руският патриарх Кирил освети нова православна катедрала в Париж

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, който за пръв път е на посещение във Франция, освети днес катедралата към новия руски Православен духовно-културен център в сърцето на Париж, съобщи Франс прес.

руският патриарх кирил освети нова православна катедрала париж
bnt avatar logo
от БНТ
14:19, 04.12.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Храмът "Св. Троица" с пет позлатени кубета, каквато е традицията в руската църковна архитектура, представлява част от обширния комплекс на центъра, открит на 19 октомври. Църквата заема скромна площ - 450 кв. метра, но е много висока - най-големият купол се издига на 36 метра от пода.

Това е новият катедрален храм на Корсунската епархия, включваща двайсетина енории на Руската православна църква във Франция, Швейцария, Испания и Португалия.

Комплексът, изграден със средства на Руската федерация по проект на френския архитект Жан-Мишел Вилмот, се издига недалеч от Айфеловата кула.

Патриарх Кирил е на пастирско посещение във Франция за пръв път, откакто е избран за глава на руското православие през 2009 г., посочва агенцията.

Сред присъствалите на първото богослужение в новия храм, водено от патриарх Кирил, АФП споменава прочутата френска певица Мирей Матийо - голям приятел на Русия, която била със забрадка на главата като повечето присъстващи жени. ТАСС добавя имената на почетни гости, представлявали руското държавно ръководство и обществеността в страната, както и на хора от семейства, известни в средите на руската емиграция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нигерия и Мароко подписаха сделка за газопровод, свързващ Африка с Европа
Нигерия и Мароко подписаха сделка за газопровод, свързващ Африка с Европа
Шотландско село получи дарение от 384 000 лири от бивш германски военнопленник
Шотландско село получи дарение от 384 000 лири от бивш германски военнопленник