НОВИНИ

Оланд потвърди, че самолетът на Egyptair се е разбил в Средиземно море

Изчезналият тази сутрин самолет на Egyptair с 66 души на борда на път от Париж за Кайро се е разбил, потвърди френският президент Франсоа Оланд. Машината е извършила остри завои и рязко изгубила височина преди да изчезне от радарите край гръцкия остров Карпатос. Египетски и гръцки кораби претърсват този район на Средиземно море, помощ предложиха Франция, Великобритания и Съединените щати. Готовност за съдействие изрази и НАТО. Преди малко гръцката държавна телевизия съобщи, че в района, където е изчезнал самолетът, са открити спасителни жилетки.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:41, 19.05.2016
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Еърбъсът А320 е изчезнал от радарите по време на полет на височина 11 300 метра. На борда е имало 56 пасажери, включително три деца, 7-членен екипаж и трима отговорници по сигурността. 30 са египтяни, 15 - французи, има и по един гражданин на Великобритания, Канада, Белгия и Португалия.

Панос Каменос - министър на отбраната на Гърция: "По данните ни към момента от центъра на гръцките ВВС, самолетът е бил 10-15 мили в египетското въздушно пространство на височина 11 300 метра. Завил е 90 градуса наляво и след това 360 градуса на дясно, като е паднал от 11 460 метра. Загубен е на височина 3 хиляди метра.

Описаните маневри накараха авиационни експерти да заговорят за инцидент в пилотската кабина. Засегнатите страни не изключват нито една версия за причините.

Франсоа Оланд - президент на Франция: "Когато разполагаме с истината трябва да направим съответните изводи. Дали става дума за катастрофа или трябва да се обмисли хипотеза за тероризъм. На този етап трябва да се фокусираме върху солидарността със семействата и търсенето на причините за тази катастрофа".
;

Хипотезата за тероризъм неизбежно е на дневен ред, 7 месеца след свалянето на руски пътнически самолет в Синай, признато от групировката "Ислямска държава". За Москва най-вероятната причина и за днешния инцидент е тероризъм. Египетските власти също дават приоритет на тази възможност. Докато търсенето на отломки и отговори продължава, разтревожени семейства се събраха на летищата в Париж и Кайро. Засегнатите семейства в Париж са настанени в хотел до летището.

;

Вниманието на френското следствие е насочено към наземния персонал на летище Шарл де Гол. В миналото сред товарачите са откривани салафисти - ултраконсервативни мюсюлмани, отбелязва Фигаро. Вестникът припомня, че от началото на миналата година са отстранени 70 служители на основните парижки летища, като една от основните причини е радикализация. Междувременно френският парламент удължи извънредното положение в страната, въведено след атентатите през ноември. Мотивът - гарантиране сигурността на европейското първенство по футбол и колоездачната обиколна на Франция.

Коментарите в Париж - вижте в прякото включване на кореспондента на БНР Юлия Талева:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столично училище получи националния флаг от кампания на БНТ и МОН
Столично училище получи националния флаг от кампания на БНТ и МОН
Предстои ремонт на улиците между центъра на Русе и кея
Предстои ремонт на улиците между центъра на Русе и кея