НОВИНИ

САЩ и Южна Корея опитват да предотвратят война с Пхенян

Вашингтон и Сеул направиха опит да намалят напрежението на Корейския полуостров с изявления в посока мирно решаване на кризата. Тя е свързана с ракетната и ядрената програма на Пхенян. Населението на тихоокеанския остров Гуам обаче продължава да тръпне пред заплахата на Северна Корея да изстреля към него четири балистични ракети.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:40, 14.08.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света
сащ южна корея опитват предотвратят война пхенян

След седмица на ескалираща агресивна реторика между Вашингтон и Пхенян президентът на Южна Корея отправи ясно послание и към двете страни на словесния засега конфликт - за Сеул мирът е национален интерес.

Мун Дже-ин, президент на Южна Корея: Не бива повече да има война на Корейския полуостров. Ситуацията със севернокорейската ядрена програма трябва да бъде решена по мирен начин.

В отговор председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд увери, че военни действия срещу Северна Корея ще има, само ако се провалят мирните средства за въздействие срещу нея.

Съветникът по националната сигурност на Доналд Тръмп Хърбърт Макмастър заяви, че въпреки заканите на президента с „огън и жупел“, вероятността от конфликт не е по-голяма, отколкото преди седмица. Но на американския остров Гуам в Тихия океан нервите са изопнати заради заплахата от Северна Корея да изстреля натам 4 балистични ракети. Чуха се дори критики срещу Тръмп.

Хилаан Палии, жител на Гуам: Смехотворно е. И налудничаво. Ние дори нямаме право да гласуваме за човека, който държи копието и който е отговорен за мятането му. Но пак сме върхът на това копие.

Губернаторът Еди Калво обаче застана зад войнствеността на Тръмп с обяснението, че някой трябвало да разбие носа на „хулигана“ Ким Чен Ун. А подчинените на Калво са убедени, че ракетен удар няма да има.

Джордж Чарфъръс, съветник по вътрешната сигурност в Гуам: По мои сметки шансът ракета да пробие до нас е нула цяло и нула, нула, нула, нула, едно процента... Това са 5 нули.

Съгласно новите санкции от ООН Китай обяви, че от утре спира вноса на желязо, желязна руда и риба от Северна Корея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно положение и евакуации заради пожарите в Гърция
Извънредно положение и евакуации заради пожарите в Гърция
88 на сто от македонските граждански са против закона за езика
88 на сто от македонските граждански са против закона за езика