НОВИНИ

САЩ затягат контрола за визите и въвеждат нови правила за полетите

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп въвежда нови изисквания за издаването на визи за гражданите на шест мюсюлмански страни и бежанците.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:22, 29.06.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

За да получат американски визи, всички бежанци и граждани на Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен трябва да докажат, че имат близки роднини в Съединените щати или бизнес отношения в страната. Това стана след като Върховният съд частично възстанови действието на президентския указ за ограничено влизане в страната за граждани на изброените държави.

Визите, които вече са били одобрени, няма да бъдат отменяни, но инструкциите, издадени от Държавния департамент, посочват, че новите кандидати трябва да докажат връзка с родител, брачен партньор, дете, пълнолетен син или дъщеря, зет, снаха, брат или сестра, за да имат право да получат виза. Същото изискване, с някои изключения, важи за кандидатите за бежанци от всички държави, които все още чакат одобрение за допускане в САЩ.

Дядовци, баби, внуци, лели, чичовци, племенници, братовчеди, годеници и други по-далечни роднини няма да се считат за "близки връзки" според ръководните насоки, изпратени до американските посолства и консулства. Новите разпоредби влизат в сила от днес.

Междувременно, министърът на вътрешната сигурност Джон Кели поиска от авиопревозвачите по света да засилят мерките за сигурност на международните полети към Съединените щати. В противен случай ще им бъде наложена пълна забрана за внасяне на електронни устройства в самолетите.

Сегашната забрана засяга само чужди авиокомпании, извършващи директни полети до САЩ от 10 летища в Близкия изток и Северна Африка и задължава пътниците да оставят лаптопите и таблетите си в чекирания багаж. Спазването на новите правила може да се предотврати обсъжданото включване в забраната на полетите от Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йотингер: Брекзит ще намали бюджета на ЕС с 10 млрд. евро
Йотингер: Брекзит ще намали бюджета на ЕС с 10 млрд. евро
Доналд Тръмп ще се срещне с Еманюел Макрон в Париж
Доналд Тръмп ще се срещне с Еманюел Макрон в Париж