НОВИНИ

Сблъсъци между еколози и полиция в Германия заради изсичане на гора

В Германия, полиция изведе насилствено еколози, които от пет дни защитават от изсичане гора на 1500 години. Собственик на масива е енергийният концерн Ер Ве Е. Намеренията са от тази есен дърветата там да бъдат изсечени, за да се разшири местната мина за лигнитни въглища. Въпросната гора в близост до Кьолн се счита за символ на съпротивата срещу въглищата като най-замърсяващо въздуха гориво.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:44, 17.09.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

За да запазят дърветата от изсичане, еколозите изградиха в короните им къщи. Преди полицаите да ги разрушат, от тях са заснети тези кадри, чрез които изсичането става осезаемо.

Гората е била оградена от органите на реда, мобилизирани от територията на цялата Федерална република. Затова в подкрепа на активистите в гората, към нея се стекоха няколкохиляди техни поддръжници.

Геше Юргенс, говорител на "Грийнпийс": Наистина сме шокирани от факта, че местното правителство на провинция Северен Рейн-Вестфалия се проявява като помощник на концерна Ер Ве Е и започва "прочистване" на гората.

В Германия се води дългогодишен дебат за спиране на въгледобива по екологични съображения. Федералният министър на икономиката счита, че първо трябва да се водят разговори за работните места в засегнатите региони и след това да бъде решено кога ще се спре с въглищата.

Кордула Грюн, вдовица на миньор от "RWE" :Докато въглищата, "черното злато" са под нас трябва да ги изкараме на земята и да се възползваме.

Във връзка с мерките за насърчаване на екологичната енергетика от 1978 г Германия 35 000 души са напуснали въгледобива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха НЕК да плати 64 млн. лв на Уорли Парсънс заради АЕЦ Белене
Осъдиха НЕК да плати 64 млн. лв на "Уорли Парсънс" заради АЕЦ "Белене"
Първи кандидат на ПЕС за поста на Юнкер
Първи кандидат на ПЕС за поста на Юнкер