НОВИНИ

САЩ обвиняват Русия в намеса преди референдума в Македония

САЩ и НАТО обвиниха Русия, че се опитва да влияе на изхода от референдума за името на Македония с цел да не допусне присъединяването на страната към Алианса. Изявления в подобен дух направиха както генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, така и американският военен министър Джеймс Матис. Шефът на Пентагона днес беше на посещение в Скопие.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:26, 17.09.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Поредна високопоставена визита две седмици преди референдума за името на Македония. След Могерини, Меркел и Себастиян Курц, американският военен министър Джеймс Матис пристигна в Скопие, за да подкрепи промяната към новото име - Република Северна Македония. Това е и условието, което би отворило път на страната към НАТО и Европейския съюз.

Джеймс Матис, министър на отбраната на САЩ: Ще се присъедините към алианс, в който страните - малки или големи, работят заедно, за да прилагат споделени принципи на национална сигурност, териториална цялост и свобода от принуждение. Докато други се опитват да разрушат тези ценности, като всяват нестабилност - от Сирия до Украйна.

Пред американски журналисти Матис каза, че няма съмнение, че Русия финансира кампании срещу референдума и промяната на името на Македония - нещо, което Москва отрича.

;

Македонският премиер Зоран Заев обяви, че няма доказателства за руска намеса, въпреки че е запознат с информацията за мрежа от профили, които разпространяват фалшиви новини в социалните мрежи и традиционните медии. Заев потвърди желанието на Македония да влезе в НАТО и Евросъюза.

Според проучванията на референдума на 30 септември повечето македонци ще подкрепят споразумението с Гърция за промяна на името, въпреки опозицията на националистите.

Не е ясно обаче дали вотът ще събере необходимите 50% активност, за да бъде признат за валиден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев се включи в откриването на новата учебна година на НГДЕК
Президентът Радев се включи в откриването на новата учебна година на НГДЕК
Протест и благотворителни кампании в Първия учебен ден в страната
Протест и благотворителни кампании в Първия учебен ден в страната