НОВИНИ

Американски съд спря временно указа на Тръмп за имигранти

Американският съд блокира временно скандлания указ на президента Тръмп, който забрани на гражданите на 7 държави в Близкия изток и Африка да влизат в Съединените щати. Веднага след съдебното решение американските гранични служби са информирали американските авиокомпании, че отново могат да качват пътници от тези страни.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:00, 04.02.2017 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Десет дни след като встъпи в длъжност, новият американски президент е изправен пред съдебно предизвикателство. Федералният съдия в Сиатъл Джеймс Робарт блокира временно указа на Тръмп. И решението му важи за цялата страна.

Искът беше внесен от прокуратурата на щата Вашингтон. Според главния прокурор на щата, указът на Тръмп противоречи на конституцията на Съединените щати.

Боб Фъргюсън, гл. прокурор на щата Вашингтон: Ние сме държава на законността. Не всички ще харесат това решение. Сигурен съм, че президентът няма да го одобри, но неговата работа, неговата отговорност като президент е да уважи решението. И съм сигурен, че ще го направи.

От Белия дом, обаче, нямат намерение да се откажат. В разпространено до медиите съобщение се посочва, че решението на президента е "законно и правилно" и че целта на указа е да се защити страната.

За една седмица, откакто беше наложен указа, са били отменени около 60 хиляди визи на граждани от 7-те държави.

Временната забрана за изпълнение на указа ще действа, докато искът се разглежда в съда. Президентската администрация може да обжалва решението на съдия Робарт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна вечер на протести в Румъния
Поредна вечер на протести в Румъния
Зърнопроизводители се срещнаха със служебния премиер
Зърнопроизводители се срещнаха със служебния премиер