НОВИНИ

Съдят бивш руски министър за получаване на подкуп от 2 млн. долара

Мегадело за корупция в Русия. Бившият руски министър на икономиката е подсъдим за получаване на подкуп от два милиона долара от Роснефт. Заплашват го до 15 години затвор. Днес пред съда при закрити врата бившият министър заяви, че е невинен. Алексей Улюкаев е най-високопоставеният представител на властта, арестуван по такова обвинение при управлението на Путин.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:07, 08.08.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Целта на днешното предварителното изслушване при закрити врата по делото срещу Улюкаев беше да се определи дата за начало на дебата по същество, изготвяне на списък с призованите свидетели и продължаване на мярката за неотклонение "домашен арест". Обвиняемият е министър на икономиката на Русия от средата на 2013-а до задържането му през ноември миналата година в сградата на Роснефт.

Следствието твърди, че е арестуван в момент на получаване на подкуп от два милиона долара. Сумата била за положителна оценка на министерството, която да позволи на Роснефт да купи от държавата над 50 процента от по-малката петролна компания Башнефт.

На следващия ден президентът Путин уволни Улюкаев заради загуба на доверие, а по-късно го замени на поста с 35-годишен икономист от Министерство на финансите. Самият Улюкаев определя задържането си като "провокация" и днес отрече вина.

Репортерка: Признавате ли се за виновен?

Алексей Улюкаев: А вие как мислите. Разбира се, че не.

Привърженик на либералните реформи в икономиката Улюкаев първоначално се противопоставяше на продажбата на половината от Баштефт на компанията Роснефт, ръководена от приближения на Путин Игор Сечин.

Сделката все пак се осъществи и за 2016-а стана най-голямото прехвърляне на активи на руската държава, която се надява да попълни бюджета си, пострадал от евтиния петрол.

С наближаването на президентските избори в Русия през март догодина, някои коментатори виждат в ареста на Улюкаев пореден епизод от противоборството на различни кланове около държавния глава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо си затваряме очите за Калиакра?
Защо си затваряме очите за Калиакра?
Шиниъд ОКонър призна опит за самоубийство
Шиниъд О'Конър призна опит за самоубийство