НОВИНИ

Съдят общината в Париж за замърсяване с олово след пожара в "Нотр Дам"

Френска екологична група е завела дело заради бавната реакция на властите за ограничаване на рисковете от замърсяване с олово след пожара, който опустоши катедралата "Нотр Дам" в Париж през април, съобщи Агенция Франс прес.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:46, 31.07.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света
съдят общината париж замърсяване олово пожара нотр дам

Стотици тонове олово и стомана се разтопиха по време на пожара, от покрива на църквата, отделяйки токсични частици, които се изсипаха върху улици и сгради в околните квартали.

Властите настояват, че замърсяването не представлява опасност, но миналия четвъртък затвориха за неопределено време две училища в близост до готическата забележителност, след като тестове показаха високи нива на олово на детска площадка.

Работата по разчистване на "Нотр Дам" също беше спряна, след като висш държавен служител в района на Париж призна, че мерките за борба със замърсяването са недостатъчни.

"Съответните власти, включително епархията, не са подпомогнали жителите, посетителите и работниците, позволявайки им да бъдат изложени на токсичните изпарения", заяви неправителствената организация „Робин де Буа“ (Робин Худ) в своя съдебен иск.

Организацията обвинява здравните агенции, правителствените служители и град Париж, че „умишлено излагат хората на опасност“, като не предприемат незабавни мерки за ограничаване на излагането на олово.

Замърсяването с олово може да причини неврологични проблеми на хората, особено на децата, както и проблеми с бъбреците.

Около 180 деца са посещавали летен клуб в детските ясли и началните училища в района, преди те да бъдат затворени.

Френският разследващ уебсайт Mediapart съобщи миналата седмица, че в училищата и детските центрове, около "Нотр Дам", са открити високи нива на олово. Според изданието, властите са чакали един месец след пожара, преди да проведат тестове в 10-те училища и детски градини на 500 метра от изгорялата катедрала.

Резултат от теста в частно основно училище показва 698 микрограма олово на квадратен метър, 10 пъти по-високо от нивото от 70 микрограма, считано за потенциално опасно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабинетът отпусна 90 млн. лева допълнително за ТОЛ системата
Кабинетът отпусна 90 млн. лева допълнително за ТОЛ системата
Локомотив на БДЖ се запали в района на Драгоман
Локомотив на БДЖ се запали в района на Драгоман