НОВИНИ

Себастиан Курц обещава нова политика в Австрия

31-годишният лидер на консервативната Австрийска народна партия и външен министър Себастиан Курц обеща да поведе нова политика, след като прогнозните резултати от парламентарните избори показаха, че той е ясен победител, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
21:44, 15.10.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света
себастиан курц обещава нова политика австрия

"Мога да ви обещая днес, че ще се боря с всички сили за промяна в нашата страна", каза той пред ликуващо множество от поддръжници. "Приемам тази отговорност с голяма смиреност", добави Курц, който вероятно ще е новият канцлер на Австрия и най-младият ръководител на европейска държава.

Той е министър от 6 години и успя да се наложи като лидер на обновлението, посочва Франс прес. Курц придаде модерен облик на процъфтяващата, но разтърсена от мигрантската криза Австрия. През есента на 2015 г. той бе сред първите европейски лидери, изразили критики към политиката на германската канцлерка Ангела Меркел за приемане на бежанци. Налагайки твърд тон към миграцията, той поиска и успя да издейства затваряне на т. нар. Балкански маршрут.

"Прави бяхме да затворим Балканския път и аз ще се боря за това да бъде затворен и средиземноморският", повтаряше Курц през цялата предизборна кампания.

Той ще стане най-младият лидер в Европа - по-млад от 38-годишния ирландския премиер Лио Варадкар и от 39-годишния френски президент Еманюел Макрон, отбелязва АФП.

Зад младежкия вид и изисканите му маниери стои впечатляваща кариера, извела го до върха на австрийската политика, посочва ДПА. Бивш лидер на младежката организация на "Народната партия", на 24 години е назначен за държавен секретар, още преди да завърши право. От 2013 г. е най-младият външен министър в Европа. Успява да си изгради престиж на държавник в контактите с международните си партньори, включително в преговорите във Виена за иранската ядрена програма през 2015 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Варна вече има своя  “Стена на пожеланията”
​Варна вече има своя “Стена на пожеланията”
Лари Флинт предлага 10 млн. долара за улика срещу Доналд Тръмп
Лари Флинт предлага 10 млн. долара за улика срещу Доналд Тръмп