НОВИНИ

Сенатът в Бразилия решава съдбата на Дилма Русеф

Сенатът на Бразилия решава политическата съдба на Дилма Русеф. След часове сенаторите ще гласуват дали да започне процедурата по импиъйчмънт. Обвинението срещу Русеф е, че незаконно е използвала пари от държавни банки, за са прикрие огромен бюджетен дефицит.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:42, 11.05.2016 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Ще остане ли на поста или не. До няколко часа ще стане ясна съдбата на бразилския президент. Гласуването започва в 3 часа българско време. Ако вотът в Сената е положителен, още утре Дилма Русеф ще напусне президентския кабинет. Тя ще бъде отстранена за 6 месеца, докато тече разследването срещу нея. Задълженията ѝ ще поеме вицепрезидентът Мишел Темер.

Ако се докаже вината на Дилма Русеф и тя окончателно бъде свалена от власт, заместникът й може да остане на поста до изборите през 2018-та.

Заради гласуването в Сената, мерките за сигурност в страната са засилени. През последните дни привържениците на Дилма Русеф организираха масови демонстрации в нейна подкрепа. За днес подготвят още. Протести организират и противниците на президента.

Така изглежда Бразилия 3 месеца преди Олипиадата. Отстраняването на Дилма Русеф раздели още повече бразилците и задълбочи още повече политическата криза, в която изпадна страната. В пълен застой е и икономиката ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Калфин направи една добра стъпка за пенсионната реформа
Цветан Цветанов: Калфин направи една добра стъпка за пенсионната реформа
Мосак Фонсека съди Международния консорциум на разследващите журналисти
"Мосак Фонсека" съди Международния консорциум на разследващите журналисти