НОВИНИ

Северна Корея изпита ново оръжие

Северна Корея поиска отстраняване на американския държавен секретар Майк Помпео от ядрените преговори с мотив, че дипломатът говори безсмислици и е твърде рязък. Пхенян поиска замяната му с някой по-внимателен и зрял в общуването. Малко по-рано Северна Корея съобщи за тест на нова тактическа управляема оръжейна система.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:26, 18.04.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Оръжейният тест е първи след срещата на върха Северна Корея - Съединени щати, завършила без резултат през февруари в Ханой. Американският държавен секретар Майк Помпео миналата година посети Пхенян четири пъти, а преди дни в Сената се съгласи с определение за Ким Чен-ун като "тиранин". Северна Корея реагира остро и обвини американския дипломат за внезапния край на срещата на върха във Виетнам.

Ким Чен-ун е присъствал на новите оръжейни изпитания. Според наблюдатели вероятно става дума за система с малък радиус на действие. Съобщението за различни начини на стрелба по различни цели говори за стартове от земя, въздух и вода. Коментарите изключват оръжие с голям обхват или ядрен заряд.

;

Така Ким Чен-ун може да твърди, че спазва ангажиментите си, като в същото време разработва нови оръжия, отбелязва BBC. До края на месеца севернокорейският лидер ще се срещне с руския президент Владимир Путин, съобщи Кремъл. Южнокорейски медии говорят още за другата седмица с най-вероятно място на срещата - във Владивосток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 500 военнослужещи се включиха в обучението на полигона Корен
Над 500 военнослужещи се включиха в обучението на полигона Корен
Ливърпул без проблеми срещу Порто (ВИДЕО)
Ливърпул без проблеми срещу Порто (ВИДЕО)