НОВИНИ

Северна Корея извърши пети ядрен опит

Северна Корея извърши петия си поред ядрен опит. Той беше осъден от редица страни, сред тях Южна Корея, Съединените щати, Япония и Франция. Съветът за сигурност на ООН се събира тази вечер на извънредно заседание заради действията на Пхенян. Опитът предизвика изкуствено земетресение със сила 5 по скалата на Рихтер.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:56, 09.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

"Нашите учени от института за ядрени оръжия извършиха тест на ядрена експлозия, за да проверят мощността на разработвана ядрена бойна глава", съобщи телевизионна говорителка.

Според Пхенян опитът не е предизвикал изтичане на радиоактивност и няма опасност за околната среда. Официалното обяснение за изпитанието е, че така страната се противопоставя на американската враждебност.

Южна Корея смята, че ядрената бомба е била с мощност около 10 килотона. В такъв случай това е най-мощният тест на комунистическия север досега. За сравнение бомбата над Хирошима през 45 та е била 15 килотона. Опитът предизвика сеизмична активност и отрицателни реакции сред международната общност.

Томоми Инада, военен министър на Япония: Ядреният опит на Северна Корея е сериозна заплаха за националната сигурност на Япония, както и за мира и сигурността в североизточна Азия и света. По никакъв начин не приемаме този опит.

Според президента на Южна Корея, севернокорейският лидер Ким Чен Ун демонстрира "маниакално безрасъдство". Вашингтон предупреди за "сериозни последици". Китай призова Пхенян да се въздържа от действия, които могат да влошат обстановката. Тази вечер започват консултации на съвета за сигурност на ООн по повод опита.

Предишният ядрен тест на Северна Корея беше през януари. Тогава Пекин се съгласи на страната да бъдат наложени по-сериозни санкции. Според наблюдателите, възможни са още по-тежки наказания като блокиране на износа на петрол за Пхенян.Това би могло да блокира икономиката на и без това изолираната държава. Западен дипломат, който работи в китайската столица твърди, че Китай има слабо влияние и никакъв контрол над Северна Корея, противно на схващанията във Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До дни пускат ново кръстовище в Благоевград
До дни пускат ново кръстовище в Благоевград
Мъж загина при катастрофа край Казичене
Мъж загина при катастрофа край Казичене