НОВИНИ

Северна Кория е готова за нов ядрен тест

Говорител на външното министерство на Южна Корея заяви, че Северна Корея е в готовност за нов ядрен опит. Според южнокорейското и американското разузнаване Пхенян може да извърши поредния тест в неизползван досега тунел на държавния ядрен полигон.

Георги Петров
от Георги Петров
08:11, 12.09.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

В петък Северна Корея осъществи най-мощната ядрена експлозия досега и обяви, че е в състояние да монтира бойна глава на балистична ракета. Освен това Пхенян открито заяви намерението си да продължи да засилва ядрената си мощ. Тестът бе остро осъден от Съвета за сигурност на ООН, откъдето предупредиха властите в Северна Корея, че на страната ще бъдат наложени нови санкции.

ДЖЕРАРД ВАН БОХЕМЕН, президент на Съвета за сигурност на ООН: "В съответствие с тежестта на това нарушение на приетите резолюции Съветът за сигурност веднага ще започне работа върху подходящите мерки."

Президентът на Съединените щати Барак Обама се присъедини към исканията за нови санкции срещу Северна Корея и американският посланик в Пхенян предупреди, че Щатите могат да предприемат едностранни действия срещу народнодемократичната република при нови ядрени опити. Предупрежденията от американска страна бяха посрещнати с присмех от правителството в Пхенян.

ГОВОРИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ В КНДР: "Тичането и говоренето за безсмислени санкции на групичката на Обама е абсолютно смехотворно. Ние ще продължим да засилваме ядрената си мощ в качество и количество."

От Южна Корея остават в бойна готовност при евентуални агресивни действия от страна на Пхенян. Ядрените опити в Северна Корея са водеща тема на разговорите между представители на Сеул и Вашингтон в общия форум на Южна Корея и Съединените щати на тема "интегрирана военна защита", който ще се проведе днес и утре в южнокорейската столица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хилари Клинтън е болна от пневмония
Хилари Клинтън е болна от пневмония
Първи депутатски мандат за опозицията в Беларус от 20 години
Първи депутатски мандат за опозицията в Беларус от 20 години