ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Сезонът на зимнината

bnt avatar logo от Автор: Тереза Ставрева, Оператор: Константин Димитров
A+ A-
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

С наближаването на зимата все повече столичани бързат да закупят продуктите, с които да приготвят зимнина. Фермерският пазар в София се оказаха едно от най-предпочитаните тържища днес за закупуване на пресни еко зеленчуци, заради липсата на нитрати и...

Сезонът на зимнината

С наближаването на зимата все повече столичани бързат да закупят продуктите, с които да приготвят зимнина. Фермерският пазар в София се оказаха едно от най-предпочитаните тържища днес за закупуване на пресни еко зеленчуци, заради липсата на нитрати и изкуствени подобрители.

Стотици столичани използваха последните слънчеви лъчи и излязоха на пазар. Фермерският пазар в Лозенец още от сутринта беше препълнен.

Дирадж Саха-организатор на Фермерски пазари: "Камби, чушки, репи, кореноплодни започнаха да излизат и моркови така повече почнаха да излизат на пазара. Също така както обикновено пресните продукти, които се приготвят от нашите кухни. Също така мед и пчелни продукти, които са доста хубави за зимата за подготовка за имунитет малко или много."

Онова, което прави Фермерския пазар предпочитан, е начинът на обработка на продуктите. Един от използваните методи е добавяне в капковото напояване на био хумус, ферментирала коприва и прегорял оборски тор, които подхранват растенията по естeствен път.

Димитър Найденов-фермер: "Предлагаме пресен зеленчук. От него правим и лютениците, и туршиите, и зимнината. Ние сме предлагали и миналата година по същия начин. Щом ни търсят, значи те са доволни. Ето - казвам ви, че подлежим и на контрол, така че са спокойни хората. Еми по-добро е, което е по-чисто по-добро е."

Един от съветите на майсторите за приготвянето на зимнината е използването на пресни и пречистени от нитрати продукти.

Мина Парчева-купувач: "Предпочитам го директно от производителя, не искам да минавам през прекупвачи, освен това, когато го взимам директно от производител, продуктите са по-свежи, защото нали са прясно набрани и опаковани, докато там в магазина преседяват, престояват и много често се развалят."

Според експерти зарзавата родно производство е най-добрия избор, който потребителят може да направи, когато става дума за консервиране. Съдейки по продажбите си, фермерите твърдят, че тази зима най-голям интерес сред купувачите представляват зелените домати и морковите.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?