С наближаването на зимата все повече столичани бързат да закупят продуктите, с които да приготвят зимнина. Фермерският пазар в София се оказаха едно от най-предпочитаните тържища днес за закупуване на пресни еко зеленчуци, заради липсата на нитрати и...
С наближаването на зимата все повече столичани бързат да закупят продуктите, с които да приготвят зимнина. Фермерският пазар в София се оказаха едно от най-предпочитаните тържища днес за закупуване на пресни еко зеленчуци, заради липсата на нитрати и изкуствени подобрители.
Стотици столичани използваха последните слънчеви лъчи и излязоха на пазар. Фермерският пазар в Лозенец още от сутринта беше препълнен.
Дирадж Саха-организатор на Фермерски пазари: "Камби, чушки, репи, кореноплодни започнаха да излизат и моркови така повече почнаха да излизат на пазара. Също така както обикновено пресните продукти, които се приготвят от нашите кухни. Също така мед и пчелни продукти, които са доста хубави за зимата за подготовка за имунитет малко или много."
Онова, което прави Фермерския пазар предпочитан, е начинът на обработка на продуктите. Един от използваните методи е добавяне в капковото напояване на био хумус, ферментирала коприва и прегорял оборски тор, които подхранват растенията по естeствен път.
Димитър Найденов-фермер: "Предлагаме пресен зеленчук. От него правим и лютениците, и туршиите, и зимнината. Ние сме предлагали и миналата година по същия начин. Щом ни търсят, значи те са доволни. Ето - казвам ви, че подлежим и на контрол, така че са спокойни хората. Еми по-добро е, което е по-чисто по-добро е."
Един от съветите на майсторите за приготвянето на зимнината е използването на пресни и пречистени от нитрати продукти.
Мина Парчева-купувач: "Предпочитам го директно от производителя, не искам да минавам през прекупвачи, освен това, когато го взимам директно от производител, продуктите са по-свежи, защото нали са прясно набрани и опаковани, докато там в магазина преседяват, престояват и много често се развалят."
Според експерти зарзавата родно производство е най-добрия избор, който потребителят може да направи, когато става дума за консервиране. Съдейки по продажбите си, фермерите твърдят, че тази зима най-голям интерес сред купувачите представляват зелените домати и морковите.
Пуснаха под гаранция шефа на частна АГ болница в Пловдив, обвинен за присвояване на милиони
Мотористи, облечени като Дядо Коледа, преминаха по столични булеварди (ГАЛЕРИЯ)
"Нова година - нова валута": Опитът на Португалия и Австрия по пътя към еврото
Откриха над 400 кг тютюн за наргиле без бандерол в складове под наем (СНИМКИ)
Българин почина в САЩ: Мъжът е бил в център за задържане на имигранти в Мичиган