НОВИНИ

Ще има великденски добавки от 40 лева

Великденски добавки от 40 лева ще получат малко над 1,3 милиона пенсионери у нас, чиито пенсии са под прага на бедността от 314 лева. Това реши правителството, след като финансовите резултатите за първите два месеца на годината са по-добри от тези за същия период на 2016 г. Отчитайки какво е постигнато за един месец управление, служебният премиер Огнян Герджиков заяви още, че ако след изборите на 26 март не се състави веднага правителство, служебният кабинет ще издигне номинация за еврокомисар. Какво свърши кабинетът за 1 месец - вижте.

Александър Марков
от Александър Марков
18:20, 01.03.2017
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Да има великденски надбавки за пенсионерите, служебният кабинет решил заради добрите финансови резултати в страната за януари и февруари, постигнати благодарение на усилията и на предишното правителство, заяви премиерът Герджиков.

Огнян Герджиков, служебен министър-председател: Това е една традиция през последните години - за Великден пенсионерите да получават добавки. И ако ние не бяхме направили това, щяхме да бъдем веднага обвинени, че сме едно немощно правителство, което не съумява да направи макар и малкото, което дължим на най-бедната прослойка от българското население, а именно пенсионерите.

Отчитайки свършеното за месец управление, Огнян Герджиков заяви още, че до изборите на 26 март кабинетът няма да излъчва номинация за еврокомисар.

Огнян Герджиков, служебен министър-председател: След изборите обаче ако своевременно не се състави веднага правителство, тогава ние ще излъчим еврокомисар, защото продължаване на времето България да бъде без еврокомисар не е добро за България.

Герджиков призна, че негова амбиция е в рамките на служебния кабинет България да влезе в т.н. "чакалня на Еврозоната".

Огнян Герджиков, служебен министър-председател: България отговаря на 3 от 4-те критерия за това. Остава един последен критерий. Тази амбиция не знам дали ще може да се осъществи в рамките на служебния кабинет, тъй като има много работа да се свърши. Аз бих бил щастлив, ако успеем да го доведем докрай, но към днешна дата не мога да гарантирам.

Нагласата на кабинета, според Герджиков, е да управлява 2-3 месеца.

Огнян Герджиков, служебен министър-председател: Но не е изключено с оглед на резултатите от изборите да не може да бъде съставен своевременно кабинет и да се влезе в една спирала, което няма да е никак добре за никого.

До изборите подготовката в момента тече по план, допълни и ресорният вицепремиер Стефан Янев. Въпреки невъзможността да бъдат доставени машини за гласуване.

Стефан Янев, служебен вицепремиер и министър на отбраната: На този етап можем да бъдем спокойни, че конституционното право на българските граждани да гласуват при равни условия ще бъде спазено, като се използва познатия ни досега метод - използването на хартиени бюлетини.

Отчитайки свършеното в здравеопазването, вицепремиерът и ресорен министър Илко Семерджиев открои подписването на Националния рамков договор.

Илко Семерджиев, служебен вицепремиер и министър на здравеопазването: Голямата придобивка за пациентите е следната - отпадат лимитите и най-вероятно ще започне плавно стопяване на тази централизирана листа на чакащите, която има в момента в НЗОК и която надхвърля вече над 3500 човека.

Паралелно с отпадането на лимитите се въвежда нов механизъм за разплащане с болниците - те ще разполагат с прогнозни тримесечни бюджети.

В сферата на енергетиката кабинетът отчете финансова стабилизация и форсиране на проекта за интерконекторна връзка България-Гърция. По подготовката на българското Председателство на Съвета на ЕС кабинетът решил въпроси, нерешени от 3 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световни стандарти за опазване на художествени произведения и в Пловдив
Световни стандарти за опазване на художествени произведения и в Пловдив
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Опасно близо до Слънцето
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Опасно близо до Слънцето