НОВИНИ

Лепилото като политически фактор в Австрия?

Проблеми с лепилото на пликовете за гласуване по пощата може да отложат повторението на президентските избори в Австрия, насрочено за 2 октомври. До нов вот се стигна, след като крайнодясната Партия на свободата успешно оспори пред Конституционния съд резултатите от първото гласуване през май. Тогава крайнодесният кандидат Норберт Хофер загуби с малко от Александер Ван дер Белен - бивш лидер на Зелената партия, който се яви като независим. Изборите бяха анулирани заради нередности при преброяването на бюлетините по пощата. Ще се осуети ли сега и повторението - в следващия репортаж.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:00, 10.09.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света
лепилото политически фактор австрия

Решение за евентуално отлагане на повторния вот за президент на Австрия по технически причини може да има идната седмица. През последните дни няколко гласоподаватели, включително от Виена и Залцбург, се оплакаха от повредени пликове за гласуване по пощата. Засега са засечени общо около 500 бройки, твърди Ди Пресе. Печатарската фирма, наета от вътрешното министерство, отказва коментар по случая.

Крайнодясната Партия на свободата не вижда значителен технически проблем, но при днешния старт на кампанията на Хофер се обяви за отмяна на гласуването по пощата.

Хайнц-Кристиан Щрахе: Лидер на Партия на свободата. Гласуването по пощата, в настоящия му вид, трябва да бъде премахнато. То дава възможност за манипулация и порочни практики.

Хофер води в сондажите, но независимият ван дер Белен скъсява разликата. Днес той не скри раздразнението си от проблемите около прословутото лепило.

Александър ван дер Белен, независим кандидат: Отменихме събитието за старта на кампанията ни, защото не вярваме, че вотът ще остане на 2-ри октомври. В Австрия имаме проблем и според някои медии излиза, че Републиката се е вцепенила. И каква е причината - лепило.

Напоследък медиите се вгледаха и в здравословното състояние на двамата претенденти - заговори се, че ван дер Белен е на възраст и има рак, а Хофер е с проблеми в единия крак. Наложи се крайнодесният кандидат да обяснява по телевизията за трудно възстановяване след преживяна катастрофа, а опонентът му обяви пред камерите, че е публикувал здравния си картон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София се превръща в Европейска кулинарна дестинация
София се превръща в Европейска кулинарна дестинация
Какво остана от кино Сердика?
Какво остана от кино "Сердика"?