България да сключи споразумение с Китай за износ на свинско месо. За това призовават производители. Според тях възможността за търговия в азиатската държава ще увеличи производството. Възможно ли е споразумението между двете страни, провери Паулина Найденова.
През последните месеци износът на свинско месо от страни от ЕС към Китай се е увеличил. Затова, вместо да иска увеличение на субсидиите, животновъдът от Голямо Враново - Вихрен Димитров, търси помощ от държавата за осигуряване на пазари в азиатската държава.
Вихрен Димитров - свиневъд от Голямо Враново: Това е грешният подход субсидиите. На нас ни трябват пазари. Ето ги - Китай, Африка. Имаме ресурс в България, имаме си земя, имаме си и вода. Оттам нататък може да надграждаме, докато в много страни тия неща ги нямат. Така че това ни е козът и трябва да го използваме.
Процедурата по сключване на споразумение между България и Китай е започната през 2012-та година. По това време, заради заразни заболявания по животните като класическа чума по свинете и шап, китайското правителство е наложило забрана за внос на свинско месо и продукти от свинско месо от България. За да се премахнат забраните, Световната организация по здравеопазване на животните трябва да гарантира, че в страната няма опасност от тези заболявания.
За да разберем на какъв етап е процедурата, потърсихме Агенцията по безопасност на храните. От там не пожелаха да застанат пред нашата камера. В писмен отговор ни обясниха, че се работи по въпроса.
През 2012-та от Китай изпращат до Агенцията по храните въпросник с искане на информация за здравния статус на животните. България е изпратила своите отговори през юли 2013та. Близо година по-късно от Китай отговарят, че са приключили с оценката на риска по отношение на свинското месо и възнамеряват да изпратят екип от 4-ма експерти, който да извърши инспекция на място в страната.
До момента китайската страна не е посочила конкретен период за посещението.
Надеждата на свиневъдите, че пазарът към Китай ще бъде отворен остава. До тогава Вихрен Димитров и колегите му ще разчитат на продажбите на прясно месо у нас.
Вихрен Димитров - свиневъд: За нас е добре, че целия ЕС изнася за Китай и няма внос тук. Преди пазарът беше пренаситен. Цените бяха ниски и това е добре, че ние си продаваме нашето месо си го продаваме в България на цената, на която си искаме.
Клиентите също са доволни, че в страната се откриват все повече специализирани магазини за свинско месо.
Красимира Димитрова: По-свежо е. Поне виждаш какво ти предлагат.
- А българско или няма значение?
Естествено българско. Ако го има, де.
Румяна Шикова: Имаме до нас един месар, който прясно месо има винаги и от него предпочитам.
В България се отглеждат около 1 млн. свине годишно, което не задоволява нуждите на нашия пазар. Най-голямо количество свинско месо идва от Испания, Германия, Франция и Полша. Използва се предимно за преработка. Експерти очакват до 2020-та година свиневъдите да могат сами да произвеждат фуражите си, което ще ги направи по-конкурентоспособни.