НОВИНИ

​Ще стане ли Иракски Кюрдистан автономна държава?

Местният парламент организира рефередум за независимост в края на месеца. Иракското правителство го обяви за нелегитимен. Съединените щати, Иран и Турция са твърдо против, Анкара предупреждава, че това е последен "приятелски съвет" към искащите независимост кюрди.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:13, 16.09.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

На първата си пленарна сесия, след двегодишно прекъсване, парламентът на автономната област Иракски Кюрдистан одобри план за произвеждане на референдум за независимост на 25 септември. Решението беше прието с мнозинство, но срещна критики от централната власт в Багдад, според която той противоречи на иракската конституция.

Остри в позицията си са съседите на Ирак - Турция и Иран, които се опасяват, че създаването на независима кюрдска държава може допълнително да разпали сепаратизма сред кюрдите, живеещи на тяхна територия.

Турският премиер Бинали Йълдъръм определи идеята на кюрдския парламент като "огромна грешка". В по думите му "приятелски съвет" той призова кюрдския лидер Барзани да се откаже от идеята. Турския президентът Ердоган заяви, че ще излезе с окончателна позиция едва другата седмица.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Съветът за национална сигурност на Турция ще се събере на 22-и септември. Ще обсъдим всички детайли по темата и ще преценим как да реагираме едва след това.

Съединените щати призоваха иракските кюрдски лидери да се откажат от рефередума и да започнат диалог с управляващите в Багдад. Вашингтон изрази готовност и да бъде посредник в преговорите. В изявление на Белия дом се казва, че провеждането на референдум за независимост ще се отрази зле на мира в страната и най-вече на усилията за справяне с джихадистката групировка "Ислямска държава".

Лидерът на Иракски Кюрдистан обаче е категоричен, че референдум ще има. Според Махмуд Барзани, нито една от държавите, които се противопоставят на провеждането на плебисцита, не е излязла с по-добра алтернатива, която да гарантира сигурността на местното население.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Кремиковци излязоха на протест срещу изграждането на каменна кариера
Жителите на Кремиковци излязоха на протест срещу изграждането на каменна кариера
Хиляди хора посетиха НОЩ/Пловдив 2017
Хиляди хора посетиха НОЩ/Пловдив 2017