НОВИНИ

Шок на азиатските борси

И в Азия новината за Brexit предизвика борсов срив. За реакцията на континента предава кореспондентът ни Георги Джартов.

bnt avatar logo
от Георги Джартов
18:46, 24.06.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Референдумът във Великобритания не бе водеща новина в Азия през последните няколко седмици. Анализатори, бизнесмени и политици очакваха, че изборът е едва ли не предрешен, а за обикновените хора темата е сложна, трудна за интерпретация и доста далечна. В ранните часове днес, докато слуховете за победата на Брекзит се превърнаха в реалност, настъпи моментална паника, която повлече фондовите борси.

Японският индекс Никей се срина с близо 8%, най-големият спад от март 2011 г., когато Япония бе разтърсена от тежко земетресение, което предизвика ядрената катастрофа във Фукушима.

В Индия, бивша колония на Великобритания, моментната паника отстъпва на очаквания за повишаване на търговията с постепенното намаляване на европейските регулации. Проблем обаче ще имат много индийски фирми, които ползват Великобритания като база за инвестиции в Европейския съюз.

Резултатите от референдума значително ще затруднят китайските инвестиции на Стария континент. През последното десетилетие Пекин инвестира десетки милиарди във Великобритания, а Лондон от своят страна бе най-близкия партньор от Европейския съюз. Великобритания многократно е защитавала интересните на Китай по отношение на търговски спорове въпреки интересите на останалите 27 страни-членки. Въпреки много близкото отношение, китайското външно министерство коментира, че приема решението на британските гласоподаватели.

;

При вестта за Брекзит британският паунд се срина с 10 процента и достигна най-ниското си равнище спрямо договора от 1985-та година. Много от инвеститорите предпочетоха да потърсят сигурност в японската йена и швейцарският франк. Bank of England заяви, че е готова да инжектира четвърт трилион лири в подкрепа на финансовите пазари. Управителят на финансовата институция обясни, че капиталовите изисквания за най-големите банки на Острова са 10 пъти по-високи, отколкото бяха преди началото на финансовата криза през 2008-ма, а стрес-тестовете са при сценарии, по-тежки от сегашния.

Марк Карни - управител на Bank of England: "Банката няма да се поколебае да вземе допълнителни мерки, необходими за регулирането на пазарите и движението напред на британската икономика. Bank of England е готова да предостави допълнително повече от 250 милиарда паунда чрез обичайните си пазарни операции. При необходимост банката е в състояние да предостави и значителна ликвидност в чуждестранна валута. През следващите седмици ще разгледаме икономическите условия и ще обмислим евентуални допълнителни мерки".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин в Лондон: Хората са в шок след вота
Българин в Лондон: Хората са в шок след вота
Вътрешният министър проведе среща по превенция на престъпността във Видин
Вътрешният министър проведе среща по превенция на престъпността във Видин