НОВИНИ

Шпионски разкрития в САЩ за Русия

ЦРУ е имало години наред внедрен агент в обкръжението на руския президент Владимир Путин. Шпионинът обаче е бил изтеглен спешно преди 2 години заради опасност да бъде разкрит. За това съобщиха късно снощи водещи американски медии. Кремъл реагира с насмешка на твърденията, въпреки че потвърди име на уволнен чиновник на много ниско ниво.

bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 10.09.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Белият дом и Кремъл са сцените на разкритията на водещи американски медии като CNN и "Ню Йорк таймс", че американското разузнаване е имало "къртица" в най-близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин.

Въпросният агент донасял на ЦРУ за действията на държавния връх на Русия повече от 10 години. Но през 2017 година се наложило да бъде изтеглен спешно заради опасност да бъде разкрит. След срещата през май същата година на президента Доналд Тръмп с руския външен министър в Белия дом.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: "Никой по време на тази беседа не е издавал на никого нито държавни, нито недържавни тайни!"

За разговора на Тръмп и Лавров се разбра постфактум и останаха съмнения, че не всичко за него се обнародва. Белият дом определи информацията за шпионин като неточна и опасна. А руски медии разкриха името на човек, за когото смятат, че става дума. Кремъл определи историята като "криминале".

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: "Наистина Олег Смоленков работеше в администрацията на президента, но преди няколко години беше уволнен. Позицията му не беше висока."

За Олег Смоленков се твърди, че е осигурил доказателства за руска намеса в американските избори. Избягал е по време на почивка в Черна гора със съпругата си и трите им деца и сега е в щата Вирджиния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НФСБ и Атака подадоха документи за участие в местните избори
НФСБ и Атака подадоха документи за участие в местните избори
Накъде тръгва Великобритания сега?
Накъде тръгва Великобритания сега?